YLE: Ritva Valkama on kuollut

Kari Hotakainen IHMISEN OSA Ensi-ilta 24.2.2011 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä Kuvassa: Ritva Valkama Kuva © Charlotte Estman-Wennström

Näyttelijä Ritva Valkama on kuollut. Valkama kuoli pitkällisen sairauden uuvuttamana 87- vuotiaana. Hän teki pitkän uran niin teatterin lavoilla, elokuvissa kuin myös televisiossa. Hänet muistetaan muun muassa televisiosarjoista Tapaus Ritva Valkama, Iltasatu, Parempi myöhään… ja Ottaako sydämestä.

Teatterin puolella hänen pitkäaikaisin työnsä oli Helsingin Kaupunginteatterin Kvartetti, jossa hän näytteli yhdessä Kyllikki Forssellin, Lasse Pöystin ja Pentti Siimeksen kanssa. Kvartetti pyöri Kaupunginteatterissa vuodesta 2002 aina vuoteen 2011 saakka.

Ritva Valkaman jäähyväisnäytös Helsingin Kaupunginteatterissa 13. huhtikuuta 2013.

Valkaman viimeiseksi rooliksi jäi Helsingin Kaupunginteatterin Ihmisen osa– näytelmän lankakauppias Salme Malmikunnas. Televisiossa hänen viimeisin työnsä oli Haluatko ministeriksi?– vappuohjelmassa vuonna 2001.

Vuonna 1956 Suomen Teatterikoulusta valmistunut näyttelijätär on palkittu Pro Finlandialla vuonna 1986. Ida Aalbergin- mitalin hän sai 1999 ja Teatteritaiteen Valtionpalkinnon 2000. Elämäntyöstä hänet palkittiin vuoden 2018 Kultainen Venla- gaalassa. Tuolloin palkinnon haki hänen tyttärensä näyttelijä Sanna-Kaisa Palo.

– Kun hän alkoi aikoinaan 70- luvun alussa tekemään viihdettä Tampereella, on siitä lähtien melkein tähän päivään saakka, hänen merkityksensä ollut valtava suomalaiselle viihteelle, kuin myös teatterissa, Palo kertoi tuolloin oopperatalolla.

Sanna-Kaisa Palo haki 2018 äitinsä elämäntyöpalkinnon.

Ritva Valkama jätti suomalaiseen viihteeseen ja teatteriin erittäin suuren jäljen, ollen yksi maamme tunnetuimmista komediallisista näyttelijöistä. Yksi hänen legendaarisimmista kohtauksistaan televisiossa on Reinikainen- televisiosarjassa, jossa hän oli jumiin jääneessä hississä yhdessä Reinikaisen (Tenho Saurén) kanssa.

Ritva Valkaman kuolemasta ensimmäisenä kertoi Yle.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Charlotte Estman-Wennström

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi