Opinto-ohjaaja käski unohtaa teatterikorkeakoulun – Nyt pääroolissa Helsingin Kaupunginteatterissa

Helsingin Kaupunginteatterin uumenissa, päivä ennen Rakastunut Shakespeare- näytelmän ensi-iltaa istuu nuori, lupaava näyttelijä, jolle päärooli William Shakespearena Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä on ensimmäinen kiinnitettynä näyttelijänä.

Heikki Ranta William Shakespearena Helsingin Kaupunginteatterin näytelmässä Rakastunut Shakespeare (Kuva: Tapio Vanhatalo)

Vielä vuosi sitten hän haaveili, että jos saisi töitä edes Kemin kaupunginteatterista iltanäyttelijänä. Sen jälkeen alkoikin tapahtumaan, päärooli Helsingin Kaupunginteatterin Kirka- näytelmässä, valmistuminen teatteritaiteen maisteriksi ja sitten rooli Suomen hauskimmassa miehessä samaisessa teatterissa, kiinnitys ja nyt sitten Heikki Ranta näyttelee William Shakespearea kevään suurimmassa ensi-illassa Helsingin Kaupunginteatterissa. Kemin kaupunginteatterin iltanäyttelijän pesti vaihtui kiinnitykseen yhteen Suomen suurimmista teattereista.

– On tosi hienoa, että on saanut tuollaisen luottamuksen. Sehän tarkoittaa sitä, että aikaisemmat työt ja aikaisempi tekeminen on ollut sillä tasolla, jotta uskalletaan laittaa. Mäkin olen aika lailla tuntematon suurelle yleisölle, niin uskalletaan laittaa kuvat lehden kanteen ja julisteisiin, Ranta myhäilee.

– Luotetaan siihen, että kyllä se hoitaa.

Viime keväänä Heikki Ranta näytteli Kirkaa Peacockin lavalla Matti Laineen kirjoittamassa Kirka – Surun pyyhit silmistäni- näytelmässä. (Kuva: Tapio Vanhatalo)

Haaveista tuli totta

Näyttelijän ammatti oli jo ennen lukiota nuoren Heikin haaveissa. Hän kertoi haaveistaan opinto-ohjaajalle, joka lyttäsi ne. Vaikka opinto-ohjaaja tavallaan murskasi nuorukaisen unelman, niin se ei lannistanut, vaan antoi vielä lisää halua näyttää ja toteuttaa unelmansa.

– Kun olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta, niin siellä sitä harrastamismahdollisuutta ei kauheasti ollut. Lähin olisi ollut Kemissä, mutta ujona poikana en uskaltanut ikinä mennä sinne kaupunkiin, Ranta paljasti.

– Se näytteleminen silloin lapsena ja teininä oli lähinnä koulun jutuissa, ja sitten oli bänditouhuja kanssa.

Lopullinen päätös näyttelijäksi ryhtymisestä tuli ennen armeijaa, jolloin Heikki päätti hakea teatterikorkeakouluun. Ensimmäisellä kerralla hakuprosessi sujuikin hyvin ja hän pääsi aina viimeiselle kierrokselle saakka, mutta seuraavina vuosina pudotus tuli aina aikaisemmin ja aikaisemmin, kunnes neljännellä kerralla portit aukesivat Haapaniemenkadulle.

– Yläasteella sanoin opinto-ohjaajalle, että haluaisin hakea lukioon ja teatterikorkeakouluun Helsinkiin. Se vähän naureskeli mulle ja sanoi, että mun keskittyminen ei riitä lukioon ja suosittelee ammattikoulua eikä teatterikorkeakouluun pääse, että voin unohtaa sen. Silloin ajattelin, että perkele, katsotaan, Ranta kertasi tapahtumia yläasteelta.

Ennen joulua Heikki Ranta oli yhdessä Martti Suosalon ja muiden huippukoomikoiden kanssa näyttelemässä Suomen hauskimmassa miehessä. (Kuva Tapio Vanhatalo)

Onneksi Heikki Ranta ei uskonut opinto-ohjaajansa puheita, sillä suomalainen teatteritaide olisi silloin menettänyt erittäin lahjakkaan näyttelijän. Jo Kirkassa mies näytti kyntensä, mutta viimeistään Suomen hauskimmassa miehessä hän lunasti paikkansa Suomen huippunäyttelijöiden rinnalla. Torstaina sai ensi-iltansa näytelmä Rakastunut Shakespeare, joka tulee pyörimään koko kevään ajan Helsingin Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Joni Hildén, Tapio Vanhatalo

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi