Kari Mattila viihtyy Helsingin Kaupunginteatterissa

Helsingin Kaupunginteatterin lämpiön yläparvella istuu nahkaiseen essuun sonnustautunut mies. Hän on Kaupunginteatterin pitkäaikainen näyttelijä Kari Mattila. Asuste kuuluu hänen roolihahmoonsa Suurella Näyttämöllä pyörivästä Kinky Boots- näytelmästä.

– Kinky Bootsissa olen Charlien, tehtaan tulevan johtajan isä vanha Price. Siinä heti alussa aloitan koko musikaalin ja sen jälkeen siirryn huligaaniksi sekä tehtaantyöläiseksi. Sitten lopussa taas palaan herra Priceksi vähäksi aikaa, Mattila kertoi.

Mattila nähdään syksyn aikana Kinky Bootsin lisäksi lavalla Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti- näytelmässä sekä myöhemmin syksyllä ensi-iltansa saavassa Kaasua, komisario Palmu- näytelmässä.

– Se on hyvin mielenkiintoinen kuvio se Puntila kaiken kaikkiaan, kun se ei ole sillä tavalla perinteisesti rakennettu näytelmä. Me ollaan aika paljon siellä näyttämöllä muutenkin omissa roolihahmoissamme, rovastia näyttelevä Mattila valaisi.

Kari Mattila on nähty vuosien aikana monessa Helsingin Kaupunginteatterin näytelmässä ja yksi pitkäaikaisimmista näyttelijöistä talossa. Suoraan Teatterikorkeakoulusta Mattila ei Kaupunginteatteriin tullut, vaikka kouluaikoina pääsi jo näyttelemään maan yhdessä suurimmista teattereista.

– Kun lähdin Lahden kaupunginteatterista tänne, niin perhe, kaksi tytärtä ja vaimo jäivät Lahteen. Sanoin, että katsellaan pari vuotta mitä tapahtuu. Ei muuteta nyt vielä kerralla kaikki, koska mulla oli jo kokemus tästä talosta, Mattila valoitti ensimmäisiä ajatuksiaan kiinnityksen saatuaan.

Helsingin Kaupunginteatterin Kinky Boots- musikaali kuvassa ovat Samuel Vihma ja Kari Mattila – Kuva © Mirka Kleemola

Ensimmäinen kiinnitys Lahdessa

Kun hän kävi Teatterikorkeakoulua Jouko Turkan opissa vuonna 82, niin koko vuosikurssi oli vuoden tekemässä Voimamiestä.

– Silloin oli sellainen olo, että ensimmäiseksi kiinnitykseksi en välttämättä olisi halunnut tulla. Toki loistavia lahjakkaita näyttelijöitä, nyt jo edesmenneitä suurin osa tietysti ja oppi oli ihan valtava, mutta halusi saada omia siipiä kokeiltua ensin muualla, Mattila pohti.

Mattila meni Teatterikorkeakoulun jälkeen Lahteen, jossa sai tehdä paljon töitä ja sitten hän jo kyseltiinkin Helsinkiin, jonne mies lopulta suostui sitten myös lähtemäänkin eikä ole katunut valintaansa. Kaupunginteatterissa Mattila on tehnyt lukuisia rooleja, jotka ovat syöpyneitä ihmisten mieliin.

– Olen tehnyt varmaan sata roolia elämässäni, ehkä. En ole laskenut sitä, mutta keskiarvoa joskus miettinyt. Onhan siellä merkittäviä semmoisia, esimerkiksi Oopperan kummitus, jossa näyttelin kummitusta. Oli sellainen todella iso ja vaikea. Siihen mittapuuhun asti haasteellinen työ, Mattila muisteli.

Hän luetteli myös musikaali Mambo Kingsin, jonka tekemisestä nautti sekä Niagaran ylityksen helsinkiläisnäyttelijä sanoi olevan haastava. Kari Mattilan uran yhtenä läpimurtoroolina voidaan hyvällä syyllä pitää myös Antti Tuurin romaaniin perustuvia näytelmiä Pohjanmaan kautta sekä Pohjanmaa, joissa Mattila näytteli Erkki Hakalaa.

– Pohjanmaan kautta oli hienoa tehdä, todella. Sitten kun tehtiin vielä kaksi versiota, pitkä ja lyhyt versio. Erkki Hakalaa oli mahtava näytellä, Mattila säkenöi.

Kari Mattilan mahtavia näyttelijänsuorituksia on mahdollista nähdä tänä syksynä niin Suuren näyttämön Kinky Boots- musikaalissa kuin samalla näyttämöllä esitettävässä näytelmässä Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti. Myöhemmin syksyllä hän on mukana myös Kari Väänäsen tähdittämässä Kaasua, Komisario Palmu- näytelmässä, joka esitetään niin ikään Suurella näyttämöllä.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Joni Hildén, Mirka Kleemola

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi