TEATTERIARVOSTELU: Ilmasta rahaa on nauruterapiaa neljän tähden arvoisesti

Helsingin Kaupunginteatteri – Ilmasta rahaa – Kuvassa Pekka Strang, Janne Kataja – Kuva Otto-Ville Väätäinen

Helsingin Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä on kevään aikana menty farssin merkeissä. Pekka Strangin ja Janne Katajan tähdittämä Ilmasta rahaa on hauskuuttanut yleisöä helmikuun puolesta välistä lähtien.

Tätä farssia katsomaan tuleva ei todellakaan tule pettymään, sillä luvassa on kaksi ja puoli tuntia pelkkää naurua. Katselukokemus on tietenkin erittäin hauska, mutta katsojallekin urheilusuoritus, kun joutuu nauramaan vedet silmissä.

Kun yleisö tulee saliin, kuuluu kaiuttimista Kelan puheluiden jonotusääntä. Siinä pääsee jo tunnelmaan siitä, mistä farssi tulee kertomaan ja sehän kertoo Mikosta, joka on huijannut Kelalta etuuksia eri nimillä.

Farssin ainekset ovat ilmassa jo heti alkuunsa, kun ovelle saapuu Kelan tarkastaja. Siitä lähtee tarina kehkeytymään, josta ei tietenkään käänteitä tule puuttumaan. Näytelmässä nähdään niin Mikon vaimoa Piaa, jota näyttelee Raili Raitala kuin myös alivuokralaista Otto Pelliä (Janne Kataja).

Tarkastaja Jantusen roolin upeasti tulkitsee Emilia Sinisalo, joka on kuin ilmetty Kelan täti. Oman sykäyksensä näytelmään tuo Heidi Heralan näyttelemä Kati Mynttinen, jonka hahmo sen verran isosti juoneen sidoksissa, että sitä ei voi tässä paljastaa.

Kun asiat menevät oikein vinoon, tarvitaan mukaan myös pariterapeutti Syvänkö. Syvängön roolissa loistaa Pekka Huotari, joka ei kyllä koskaan petä katsojaansa. Tälläkin kerralla tämä Kaupunginteatterin konkarinäyttelijä pistää lavalla parastaan.

Jari Pehkonen hautausurakoitsija Härmälän roolissa koittaa tuoda näytelmään vakavuutta, mutta Pehkonen ja vakavuus ei ehkä ole se kaikista paras yhdistelmä, ei ainakaan tässä farssissa. Kun hänet laittaa lavalle, voi olla varma, että hauskaa on tiedossa.

Itse olen tottunut Pekka Strangin näkemään enemmän vakavissa rooleissa, mutta hänen työskentelynsä Mikkona toi esiin kyllä miehestä erinomaiset koomikon taidot. Komiikan isä ja äiti, veli ja sisko Janne Kataja puolestaan on ollut jo syntymästään lähtien hauska.

Tämä loistava farssi pyörii Helsingin Kaupunginteatterissa vielä tämän kuun loppuun asti. OlkkariViihde suosittelee tätä kaikille neljän tähden arvoisesti. Menkää siis teatteriin nautiskelemaan ja hakemaan nauruterapiaa tähän synkkään aikaan.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen

Lue myös: Janne Kataja nähdään ensimmäistä kertaa Helsingin Kaupunginteatterin lavalla – “Tällaista grazykomediaa ei Helsingissä ole hetkeen nähty

Kuuntele myös Olkkarivieras-podcast: Olkkarivieras: Janne Kataja “Mä olen ollut siinä aina huono”

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi