Riku Nieminen ottaa kantaa Yellow Filmin tilanteeseen “Kyseisellä yrityksellä on peiliin katsomisen paikka”

Näyttelijä Riku Nieminen ottaa rajusti kantaa Yellow Filmin tilanteeseen Olkkarivieraan uusimmassa jaksossa. Nieminen pitää tilannetta hyvänä esimerkkinä siitä, mitä tapahtuu, kun pelisäännöt puuttuvat.

– Jos ei ole selkeitä pelisääntöjä eikä ole sellaista kokemuspohjaa kuin joillain muilla on, miten asiat tällä alalla menee. Hyvin helposti nuoret, näyttämisen haluiset ja nälkäiset ihmiset kuvittelevat, että tämä on normi ja näin paljon täytyy tehdä ja stressata tästä tietystä asiasta, Nieminen toteaa.

Nieminen kokee, että reaktiot, jotka Yellow Filmin työntekijöillä on ollut, kielivät hyvin selkeästi sen, että asiat eivät ole yrityksessä olleet kohdillaan.

– Jos noin monet ihmiset sanovat, että työkulttuuri ja työtavat sekä työntekijöiden panoksen niin sanottu ryöstöviljely on ollut tuota tasoa jo pitkään ja siitä on tullut palautetta, niin se ei ole silloin hyvien käytäntöjen mukaista, kun sille ei ole tehty mitään. Kyseisellä yrityksellä on peiliin katsomisen paikka, Nieminen pohtii.

Ongelmia myös muualla

Hänen mukaansa Yellow Film ei ole ainoa yritys, jossa asiat ovat tällä mallilla. Nieminen kertoo keskustelleensa monien ihmisten kanssa tästä ja viesti on hyvin selkeä, että ongelmia löytyy myös monista muista yrityksistä.

– Tuollaisen samanlaisen kirjoituksen, mikä Hesarissa kirjoitettiin, olisi voinut kirjoittaa monesta muustakin yhtiöstä tai yrityksestä eikä vain ainoastaan AV-alalla. Kyllä tämä sama logiikka pätee monilla muillakin aloilla. Nuoret opiskelijat tai vastavalmistuneet joutuvat aika huonolla palkalla tekemään mittavia projekteja ja ottamaan paljon vastuuta, saamatta kuitenkaan sitä korvausta, joka siitä työstä kuuluisi.

Nieminen on erityisen huolissaan AV-alan tilanteesta, jossa tällä hetkellä voimassa ei ole työehtosopimusta, ja ala tuntuu olevan jonkinlainen villi länsi. Ne, joilla on jo nimeä ja varmoja tekijöitä, saavat asianmukaisen korvauksen, mutta nuoremmat joutuvat taistelemaan ja vääntämään palkoistaan. Joskus jopa kyselemään perään.

– Itselläni ei ole ikinä ollut ongelmia tuotantovaiheessa tai tuotannon jälkeen saada palkkaa. Olen myös kuullut, että aina näin ei ole. Itse olen ollut siitä onnellisessa asemassa, että niistä ei ole tarvinnut vääntää eikä palkkojen perään kysellä, Nieminen kertoo.

Sopimukseton tilanne kestämätön

Työehtosopimuksen puutetta hän vertaa siihen, mitä tapahtuisi, jos joku rakentaisi taloa eikä olisi tiedossa, paljonko se talon rakentaminen sitten loppupeleissä maksaisi.

– Jos rupeat rakentamaan taloa ja joku sanoo, että me emme itse asiassa tiedä, paljon nuo seinät maksavat, mutta osta ne kuitenkin tai meillä ei ole mitään määrämittaa, paljonko betonin valaminen maksaa tai niiden työntekijöiden työpanos maksaa. Sehän on täysin epäuskottavaa, Nieminen laukoo.

Suurin Niemistä hiertävä seikka on tekijänoikeuksiin liittyvät asiat, jotka eivät tällä hetkellä ole sillä tolalla, missä niiden kuuluisi olla.

– Näyttelijät ja taidealat ovat harmillisen epäjärjestäytynyttä. Etenkin tekijänoikeuksissa suhteessa, mitä tulee operaattoreille tehtäviin ja internetiin monipalveluihin tehtäviin sarjoihin liittyen. Niissä olisi kehitettävää ja niissä voisi olla huomattavasti enemmän saatavilla näyttelijöille.

Olkkarivieras-podcast kuunneltavissa Podimossa. Uusi jakso ilmestyy kerran viikossa, aina torstaisin.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi