Roban uusi kausi C Moressa – “Roolihahmo löytyy heti, kun haalarit heittää niskaan”

Roban uusi työpari Pekka Myllymies (Riku Nieminen) ja Heidi Salonen (Mimosa Willamo)

Suosittu poliisisarja Roba palaa ruutuihin torstaina 13. toukokuuta viidennen kauden jaksoilla. Syksyllä 2012 ensimmäisen kerran MTV3- kanavalla esitetty sarja keräsi heti ensimmäisellä jaksolla liki miljoona katsojaa.

Tutut hahmot Arto Mäkelä (Kari Hietalahti) ja Pekka Myllymies (Riku Nieminen), jotka ovat olleet mukana alusta lähtien valloittavat taas televisiokatsojien sydämet C Moressa ja myöhemmin sitten lineaarisessa televisiossa. Mukana on myös tuttuun tapaan aseman palvelupäivystäjä Niilo Kopra (Rauno Ahonen).

– Niilon hahmoa on ollut mukava näytellä, koska se ei ole sellainen hahmo, joka hirveästi pätisi henkilökohtaisella menestymisellä poliisien keskuudessa. Hän hoitaa asiallisesti ja hyvin, näyttelijäntyöllisesti, alakautta näyttelee niitä asioita, Ahonen toteaa hahmostaan.

– Sisällä on paljon asioita, mutta päästää vähän ulos. Sitä on ollut kiva näytellä, koska siellä on vastapainona näitä nuoria henkilöitä, jotka tekevät toisenlaisella energialla, kuten nuoren ihmisen kuuluukin.

Rauno Ahonen on näytellyt päivystäjä Niilo Kopraa alusta lähtien

Hietsun Nesteeltä neuvoja

Kopran tavoin poliisiaseman miehitykseen on alusta asti kuulunut ylikonstaapeli Arto Mäkelä, joka on ollut sarjan keskeisimpiä hahmoja. Kenttäjohtajana toiminut Mäkelä on ollut kausien aikana aina vähän johdon kanssa tukkanuottasilla, koska hänen tapansa toimia on vanhaa tyyliä.

Mäkelän hahmo on muodostanut esittäjälleen Kari Hietalahdelle tärkeäksi ja sille löytyy esikuva Espoon poliisista. Esikuvan nimeä ei konkarinäyttelijä halua kuitenkaan paljastaa. Kun on tehty viidettä kautta, on hahmosta tullut jo niin tuttu, että suuremmin ei tarvitse valmistella ennen kuvauksia.

– Kun haalarit heittää niskaan, niin Arton hahmo löytyy saman tien, Hietalahti kertoo.

Kari Hietalahti on näytellyt ensimmäisestä kaudesta lähtien ylikonstaapeli Arto Mäkelää. Uudella kaudella hän saa uuden työparin Alex Antonin näyttelemän Samir Laineen.

Rooliaan varten Hietalahti on tehnyt vuosien varrella paljon taustatyötä ja ottanut selvää, miten poliisihaalarit puetaan päälle ja millä tavalla niitä kannetaan, jotta on uskottavan näköinen. Myös pieniin yksityiskohtiin hän on kiinnittänyt huomiota.

– Itse tulee käytyä usein Hietsun Nesteellä ja siellä käy myös paljon poliiseja. Niiden kanssa on tullut heiteltyä läppää ja kyseltyä haalareiden pukemisesta ja siitä, kuinka radiota pidetään korvassa ja milloin sitä ei tarvitse siellä pitää, Hietalahti paljastaa.

Vuosien varrella Roban väestä on tullut kuin oikea poliisiyhteisö. Sen huomaa Hietalahden mukaan siitä, kuinka uudet ”poliisit” otetaan sarjaan mukaan.

– Kun tulee uusia ”poliiseja, niitä ei enää kouluteta, vaan me koulutamme niitä. Kerromme, missä pitää seisoa, kun menemme kotikäynnille ja kuulustelemme. Toisen täytyy seisoa sivummalla tarkkailemassa, kun toinen kuulustelee, Hietalahti opastaa.

“Kuin kotiin palaisi”

Hietalahden roolihahmon Mäkelän parina ensimmäisillä kausilla toimi Riku Niemisen näyttelemä Pekka Myllymies. Myllymies ei ole enää Mäkelän pari, mutta edelleen keskeisessä osassa sarjassa. Tulevalla kaudella Myllymiehellä myös vastuu lisääntyy. Niemiselle paluu Myllymiehen rooliin oli iloinen asia.

– Se oli vähän niin kuin olisi toiseen kotiin palannut. Tätä on tehty enemmän ja vähemmän kymmenen vuotta. Roba oli ensimmäinen draamaprojektini kameratyönä, mihin pääsin mukaan. Se on ollut sellainen oppimisprosessi, missä voi heijastella, että missä nyt mennään ammatillisesti, kun muistaa aina, millaiset olivat fiilikset ensimmäisenä kuvauspäivänä, Nieminen pohtii.

Riku Nieminen on ollut alusta asti Pekka Myllymiehen roolissa.

Kymmenen vuotta on pitkä aika ja sinä aikana ehtii tapahtua paljonkin asioita. Ensimmäisellä tuotantokaudella Niemisen esittämä Myllymies oli ensimmäisiä vuorojaan poliisina ja nyt kokemusta on ehtinyt tulla jo enemmän.

– Myllymiehellä on edelleen ripaus sitä idealismia ja sellaista hyvää ihmisyyttä, uskoa, mutta kyllä sillä alkaa realiteetit tulla selkeästi vastaan, Nieminen kuvailee hahmoansa.

Oman mausteensa antaa Myllymiehen elämään teini-ikäinen tytär.

– Hän on myöhäisteini-ikäisen tytön isä ja ne asiat pyörivät hänellä mielessä. Jossain vaiheessa ne vaikeuttavat myös keskittymistä työtehtäviinkin, Nieminen miettii.

Riku Nieminen ei kadulla joudu vastaamaan poliisiasioihin liittyviin kysymyksiin, mutta Rauno Ahoselle on Roba-vuosien aikana käynyt kerran tilanne, jossa häntä on luultu poliisiksi.

– Kun asuin vielä vanhassa paikassa, tuli eräs vanhempi naapurini kerran kysymään, olenko poliisi? Korjasin hänelle kyllä sitten, että olen näyttelijä, Ahonen naurahtaa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: MTV Pressi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi