Kataja Hymyä! -sarjan Monsieur Mossesta “Yksi lempiroolitöistäni”

Hymyn huoneessa.

C Moren suoratoistopalvelun alkuperäissarjana on Urpo Lahtisesta ja Hymy-lehdestä kertova Hymyä!-sarja. Lahtista sarjassa näyttelee Aku Hirviniemi, mutta yksi roolihahmo varastaa miltei koko sarjan. Hän on Monsieur Mosse, jota näyttelee Janne Kataja.

– Monsieur Mosse on yksi lempiroolitöistäni. Kyseinen henkilö, kun vaikutti tässä telluksessa, on ollut todella näkyvä ja värikäs persoona, joka on tehnyt tärkeätä ihmisoikeustyötä. On sellainen fiilis, että hänet on vähän unohdettu ja myös hänen merkityksensä taistelussa esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen puolesta on jäänyt vähän paitsioon, Kataja toteaa.

– Tämän sarjan myötä myös hänen muistonsa ja kunniansa nousee esiin. On mielestäni hieno kunnia, että meidän sarjassamme myös Monsieur Mosse seikkailee.

Kataja myöntää, että hahmoa on ollut mukava näytellä myös sen takia, että Mosse on ollut myös erinomainen seuramies. Se tulee hienosti esille myös Katajan tulkitsemassa roolihahmossa. On selkeästi aistittavissa, että kyseessä on ollut yksi hänen suurimmista roolihahmoistaan.

– Olen valmistautunut tähän rooliin parhaiten kuin moneen muuhun rooliin, koska olen ollut kiinnostunut hänen elämästään jo vuosia sitten. Minulla on ollut paljon ystäviä, joita hän on stailannut, Kataja kertoo.

“Hurmaava ja karismaattinen seuramies”

Monsieur Mosse, oikealta nimeltään Raimo Urmas Jääskeläinen oli maskeeraaja ja ensimmäinen avoimesti homoseksuaali julkisuuden henkilö. Hänellä oli 70-luvulla kauneussalonkeja Helsingissä ja Tampereella, joka tulee esille myös sarjassa. Mosse kuoli vuonna 1992.

– Itse en koskaan ehtinyt häntä tapaamaan, mutta ystävät ovat kertoneet hänen olleen hurmaava ja karismaattinen seuramies sekä myös provokatiivinen, ja röyhkeä. Halusi myös muuttaa maailmaa, Kataja paljastaa.

Vuosien saatossa Janne Kataja on nähty mitä erilaisemmissa rooleissa, usein toki vähän hupsun kaltaisissa, kuten muun muassa Ylellä pyörineessä Korpelan kujanjuoksun Jaska Alhona. Omantyylisensä tulkinta oli taas Keihäsmatkojen Kalevi Keihäsen rooli. Yhteistä hänen roolihahmoilleen on ollut se, että ne ovat kaikki olleet heteroita. Nyt vuorossa on homon näytteleminen.

– En oikeastaan koe, että näyttelen mitään seksuaalisuutta tai seksuaalista suuntautumista. Näyttelen ihmistä ja kehen ihminen rakastuu, näytellään rakastumista, ihastumista, vaikuttumista ja kaikkia tällaisia asioita. Ei siinä teknisesti ole mitään eroa, Kataja pohtii.

Hymyä! -sarjan lisäksi Janne Kataja nähdään C Morella ja MTV:llä muun muassa Olen julkkis, päästäkää minut pois! -ohjelmassa sekä Kuutamolla -ohjelmassa. Lisäksi hänet nähdään kevään aikana Joonas Nordman Show: Grillikausi -ohjelmassa roastaamassa Vappu Pimiää.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: MTV

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi