Esko Kovero vuosistaan Salkkareissa: “Tyttären kuolema oli vaikea paikka”

Syksyllä 1999 MTV3- kanavalla aloitti päivittäinen suomalainen saippuasarja Salatut elämät. Helsinkiläiseen kerrostaloon perustuvan sarjan yksi hahmoista oli lähikauppaa pitävä, kahden teini-ikäisen lapsen yksinhuoltajaisä, Ismo Laitela.

Ismo Laitelasta muodostui yksi sarjan keskeisimmistä hahmoista, jota se on yhä, 21 vuotta ensiesityksen jälkeen. Ismon roolissa näiden vuosien ajan on nähty monessa liemessä keitetty Pohjois-Karjalan Kuusjärveltä lähtöisin oleva näyttelijä Esko Kovero.

– En usko, että kukaan meistä silloin uskoin siihen. Alussa taisi olla vuoden ja puolentoista vuoden optiolla siihen päälle. Ajattelin, että sen verran se vie, mutta yhtäkkiä ollaan tässä tilanteessa. Aika ihmeellistä ja uskomatonta, Kovero toteaa.

Moni niistä näyttelijöistä, jotka syksyllä 1999 pöllähtivät ruutuihin, ovat jo poistunut sarjasta. Tuon ajan näyttelijöistä mukana Koveron lisäksi ovat enää Ulla Taalasmaata näyttelevä Maija-Liisa Peuhu, Ismon poikaa Kallea näyttelevä Pete Lattu, joka hänkin on välissä ollut poissa. Samoin myös Aki Nikkilän roolista tunnetuksi tullut Sami Uotila.

Ismo Laitela (Esko Kovero) yhdessä poikansa Kalle Laitelan (Pete Lattu) kanssa. (Kuva: Salatut elämät)

Poissa on Ismon hyvä kaveri Seppo Taalasmaa (Jarmo Koski). Sarjasta uloskirjoitettu on myös Ismon tyttö Mia Laitela (Venla Saartamo), joka sairastui ja kuoli. Kuoleman käsitteleminen ei aina näyttelijällekään ole kovin helppoa.

– Silloin kun Mialla oli tämä hetki käsillä, niin se oli aika rankka vaihe tässä roolissa, Kovero muistelee.

“Kodin ulkopuolella Ismo Laitela”

Vuosien varrella Ismo Laitelasta on noussut yksi sarjan kulttihahmoista ja hänestä on tehty myös useita erilaisia meemejä sosiaaliseen mediaan. Monelle Esko Koveron kasvot tuovat mieleen Ismo Laitelan, roolihahmon, jota mies on kantanut 21 vuotta.

– Kun kotioven sulkee, kyllä se tulee otettua Ismona vastaan, Kovero myöntää.

Vaikka päivittäissarja leimaa yleisesti ottaen näyttelijänsä, ei se ole estänyt teatterin tekemistä. Häntä on nähty kesäteatterissa ja viimeisimpänä hänet nähtiin viime keväänä Tampereen Teatterin lavalla Esa Latva-Äijön Rikos ruutupaperilla- näytelmän Maxina.

– Ainakin arvostelijoiden mukaan, niin eivät ole nähneet Ismosta häivähdystäkään. Aika hyvin pystynyt sen kadottamaan siinä ja varmaan katsojat ovat samaa mieltä, uskoisin, toivoisin ja luulisin, Kovero heittää.

Esko Kovero Tampereen Teatterin esityksessä Rikos ruutupaperilla. (Kuva: Harri Hinkka)

Talvisota kunnianosoitus isälle

Monelle vanhemman sukupolven edustajalle Esko Kovero on tullut tutuksi myös muunlaisista roolihahmoistaan. Hänet on nähty niin Elämän suolassa kuin Metsoloissakin. Miehen yksi tunnetuimpia rooleja on Talvisota- elokuvan lääkintämies Jussi.

– Olihan se aikamoinen projekti. Se kesti suurinpiirtein saman verran kuin kesti talvisotakin. Omalta kohdaltani en malta olla mainitsematta sitä, että isäni oli viisi vuotta sillä reissulla. Ikävä kyllä hän pystyy katsomaan tätä meidän elokuvaamme vain tuolta pilven päältä. Tämä on kunnianosoitus hänelle ja kaikille veteraaneille myös, Kovero kertoo.

Pekka Parikan ohjaaman Talvisota- elokuvan ensi-illasta tuli viime syksynä 30 vuotta. Silloin ei ollut vielä mitään tietoa Salatuista elämistä eikä Kovero voinut aavistaakaan, mitä tapahtuu, kun hän lupautui vajaa kymmenen vuotta myöhemmin Ismo Laitelan rooliin.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Miikka Hildén, Salatut elämät, Harri Hinkka

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi