Päiviö Pyysalo: Spede oli tiukka neuvottelija

Mainostelevisio oli yksi pitkäaikaisimmista Spede Pasasen yhteistyökumppaneista ja MTV:ltä tuli niin Spede Show kuin Speden Spelit. Samoin muitakin Spede-yhtiöiden tuottamia ohjelmia. MTV:n viihde- ja ohjelmapäällikkönä tuolloin toimi Päiviö Pyysalo.

– Spede oli mukava, mutta vaativa. Hänessä oli kaksi persoonaa. Jos hän halusi olla hauska, hän oli erittäin hauska. Jos hän halusi olla ikään kuin liikemies ja tekijä, jota arvostetaan, niin sitten hän saattoi olla hyvinkin hankala ja tiukka, Pyysalo kuvaili.

– Rahan päälle Pertti ymmärsi kaiken. Siinä mielessä hän oli harvinainen luova ihminen.

Pyysalo istui Speden kanssa usein neuvottelupöydässä, kun ohjelmien tekemisestä sovittiin. Kuten arvata saattaa ei neuvottelut aina menneet helposti, vaan sopimuksesta jouduttiin vääntämään pitkiäkin aikoja.

– Kyllä siinä monta kertaa istuttiin vastakkain ja tuijoteltiin toisiamme. Pasanen naputteli aina sellaiseen kovaan Marlboro-askiin tupakkaa, niin kuin merkiksi, että nyt pitäisi tulla jo päätöksiä ja pitäisi tulla nimiä paperiin, Pyysalo muisteli.

– Hän tiesi, että mun huoneessa ei polteta, niin hän nakutti aina kovan Marlboro-askin kanteen tupakkaa ”nimittäin, voitaisko nimittäin jo sopia”.

Spede Pasanen tunsi oman arvonsa, eikä suostunut mihin hintaan hyvänsä lähteä tekemään ohjelmia. Se johti myös siihen, että neuvottelut olivat useimmiten hyvinkin tiukkoja.

– Hän itse arvotti itsensä, että kyllä hän suurin piirtein tämän hintainen on, että tuon ja tuon verran tästä pitäisi saada. Pyysalo valaisi neuvotteluista.

Spede Pasasen elämästä julkaistiin torstaina Tuomas Marjamäen kirjoittama kirja Spede, nimittäin. Kirjan sivuilla on myös useampaan otteeseen mainittu Päiviö Pyysalon nimi.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi