Viikonloppu on Raumalla pelkkää elokuvaa

Raumalla tämäkin kesä päättyy leffan merkeissä, kun Bluukkarit valtaa kaupungin jo 26. kerran. (kuva: Jouni Mikola)

Raumalla nähdään tulevana viikonloppuna laaja kattaus kotimaista ja pohjoismaista sekä on joukossa myös mannereurooppalaista elokuvaa laidasta. Yhtenä helmenä pitää joukosta nostaa esiin Armando Iannuccin The Death of Stalin.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Ingmar Bergmanin syntymästä, joten sen vuoksi festivaalilla esitetään miehen mestariteos Syyssonaatti. Tuon lisäksi Jörn Donner on valmistanut mielenkiintoisen dokumentin Bergmanista.

Tuoretta ruotsalaista edustavat Ruben Östlundin Kultaisella palmulla vuonna 2017  palkittu satiiri The Square sekä niin ikään palkittu Amanda Kernellin Saamelaisveri ja Wiktor Ericssonin Mansikkamaa. Ruotsalaisista elokuvista lisäksi keskustellaan elokuvatutkija Kimmo Laineen kanssa lauantaina 25.8. klo 12.00.

Kotimaisia uutuuksia

Vuoden aikana ilmestyneitä kotimaisia leffoja on sillä periaatteella, etta jokaiselle jotain. Tänä vuonnahan on tullut kuluneeksi 100 vuotta Suomen sisällissodasta, joten siitä kertovia leffoja ovat Heikki Kujanpään Suomen hauskin mies sekä Tapio Kalliomäen dokumentti Tie Tampereelle 1918.

Lapsille on tarjolla Mari Rantasilan Puluboin ja Ponin leffa

Kotimaisia fiktioita:

Teemu Nikki ja Armomurhaaja
Juuso Laatio ja Hevi reissu
Arto Halonen ja The Guardian Angel – Suojelusenkeli

Dokumentteja:

Jukka Kärkkäinen ja Tokasikajuttu,
Roope Olenius ja Kyrsyä – Tuftland
Mikko Mäkelä ja A Moment in the Reeds
Virpi Suutari ja Yrittäjä-dokumentti,
Aleksi Puranen ja Wheels of Freedom-dokumentti
Kirsi-Marie Liimatainen ja Toveri, missä olet?-dokumentti.

Ikkuna kurkistaa myös Europpaan:

Eurooppalainen ikkuna kurkistaa mannereurooppalaiseen elokuvaan sekä esittää myös uudempaa pohjoismaista. Tuosta pohjoismaisesta osastosta löytyy yksi todellinen harvinaisuus, kun mukaan on saatu harvemmin nähtävää färsaarelaista elokuvaa. Tuo Dreams of the Sea sopiikin hyvin jo nimensä vuoksi Blue Sea Film Festivalin ohjelmistoon. Unkarista saamme nähtäväksemme Kosketuksessa, joka on festivaalin käsiohjelman mukaan  vuoden oudoin ja kaunein rakkauselokuva. Venäläinen elokuva tarjoaa katsojalle koskettavan Rakkautta vailla.

Yksi omista tärpeistä on, kuten jo tuolla ylhäälläkin kerroinkin Armando Iannuccin hulvaton komedia The Death of Stalin. Iannuccin elokuvassa on melkoisen kova näyttelijäkattaus vai mitä mieltä olette mm. näistä nimistä: Adrian McLoughlin, Steve Buscemi ja Michael Palin.

Juhlanäytös

Blue Sea Film Festival on tänä vuonna järjestyksessään jo 25., ja senpä vuoksi Risto Jarva -seura on koostanut näytöksen Suomen itsenäisyyden ajan lyhytelokuvaklassikoita. Setti kulkee nimellä Tervanpoltosta Rocky VI:een. Nuo lyhärit esittelee seuran puheenjohtaja ja ohjaaja Ville Suhonen. Näytökseen on vapaa pääsy.

Rauman Lukkokin mukana

Tänä vuonna  festivaaleilla on mukana myös Rauman Lukko, sillä elokuva 95 esitetään seuran omistamassa Ravintola Tifosissa perjantaina 24.8. klo 19.00. Tuohon esitykseen on myös vapaa pääsy.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola
Lähde: Blue Sea Film Festivalin tiedote

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi