Bluukkarit tulee taas – tärppeinä Arvottomat ja Donbass

Iso-Hannu on Bluukkarien festivaaliteatteri.

Blue Sea Film Festival järjestetään Raumalla taas 18.-21. elokuuta. Tänä vuonna festarien teemamaa on Latvia. Ukrainan sota nousee myös väistämättä esiin, sillä sieltä tulee kaksi elokuvaa.

Tänä vuonna Rauman kaupunki täyttää 580 ja juhlaelokuvana nähdään Mika Kaurismäen 40 vuotta sitten ohjaama klassikko Arvottomat. Sehän on juoneltaan melko simppeli road movie, mutta leffan roolitus on huippuluokkaa. Huippuna Manne (Matti Pellonpää) ja kohtalokas vaalea kaunotar (Pirkko Hämäläinen), jotka olivat tuohon aikaan tuoreita kasvoja

Elokuva esitetään perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 00.07 alkaen.

Sota on läsnä

Venäjän julman hyökkäyksen takia myös sota on vahvasti läsnä Bluukkareilla, sillä eurooppalaisessa ikkunassa esitetään kaksi ukrainalaista, jotka on tehty Donbassin alueella. Ensin perjantaina nähdään mustaa huumoria hyväksiä käyttävä Donbass ja lauantaina puolestaan The Earth is Blue as an Orange. Kumpikin elokuvista on ajalta jolloin Venäjä oli jo vallannut Krimin niemimaan.

Sotaa käsittelevät myös Kanerva Cederströmin dokumentti Sandarmohin suru sekä Elli Rintalan Helena Ranta – sodan viimeinen sana.

Sata vuotta latvialaista elokuvaa

Latvialainen elokuva juhli pari vuotta sitten sataa vuottaan ja tuosta syystä Bluukkarit nostavat Latvian tämän vuoden teemamaakseen esittäen viikonlopun aikana sieltä neljä elokuvaa. Raumalle saapuu myös Latvian Suomen suurlähetystön kulttuuritoiminnan koordinaattori Maira Dobele.

Kotimaiset uutuudet sekä pohjoismaisia elokuvia

Totuttuun tapaan viikonlopun aikana nähdään kaikki tai iso osa vuoden aikana ilmestyneistä kotimaisista elokuvista. Mukana on myös paljon dokumentteja kuten esimerkiksi Tunturin tarina. Mukaan mahtuu luonnollisesti myös elokuvia myös muista Pohjoismaista. Paikalle saapuu myös useita kotimaisia elokuvantekijöitä, kuten esimerkiksi Hannele Lauri, Marko Röhr, Pertti Sveholm, Johanna Vuoksenmaa sekä jo koko kesän Raumalla viihtynyt Dingo-musikaalin tähti Eleonoora Kauhanen.

Teksti ja kuva: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi