Stalinin kuolemaa seuranneen sirkuksen paras anti on dialogi

Diktaattori Josif Stalinin kuoleman ympärillä vellova uutuus, brittiläis-ranskalainen elokuva The Death of Stalin juhlii dialogilla ja vääntää vitsejä synkistä aiheista. Hyvät koomikot kruunaavat satiirikarnevaalin.

Muun muassa Veep- ja The Thick of It -tv-sarjoja tehnyt Armando Iannucci on ohjannut ensimmäisen pitkän elokuvansa, The Death of Stalin. Hän toimii myös yhtenä filmin käsikirjoittajista. Filmi on satiiri, joka keskittyy hirmuhallitsija Josif Stalinin viimeisiin päiviin ja tämän kuolemaa seuranneeseen vallan uusjakoon, josta muodostuu poliittinen kaaos.

Enemmän tai vähemmän oudoista rooleista tunnettu Steve Buscemi on Nikita Hruštšov, joka elokuvassa esitetään ala-arvoisia sotajuttuja kertovana juonittelijana. Monty Python -ryhmästä tuttu Michael Palin puolestaan näyttelee Vjatšeslav Molotovia ja Harry Potter -filmeissäkin nähty Jason Isaacs on buffetissa venäläisarmeijaa edustava kenraali Georgi Žukov. He ja heidän rinnallaan nähtävät muut brittinäyttelijät yrittävät, mutta yksikään heistä ei valitettavasti sovi venäläisiin saappaisiin. Englanti puhekielenä häiritsee myös.

On kerrottu, että Isä aurinkoisena tunnettu Stalin vaati täsmällisyyttä ja hänellä oli tapana ammuttaa myöhästelijät armotta. Ongelma on, että hauskoiksi suunnitellut hahmot jäävät torsoiksi ja teloituksista sekä Stalinin hautajaisten järjestelystä ammennettu komiikka eivät jaksa naurattaa lopputeksteihin asti.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että The Death of Stalin sai jakelukiellon Venäjällä ennen tammikuuhun sovitettua ensi-iltaa. Sen katsottiin sisältävän ääriajattelua ja loukkaavan toisessa maailmansodassa taistelleita venäläisiä. 4.5.2018 ensi-iltansa saava satiiri saa kaksi pistettä viidestä hyvästä yrityksestä ja onnistuneista lavasteista.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: IFC Films

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi