Aikuisten satu The Shape of Water on Guillermo Del Toroa parhaimmillaan

Guillermo Del Toro on tullut tunnetuksi fantasiaa ja realismia yhdistelevistä elokuvista. The Shape of Water ei ole poikkeus. Samalla se on kunnianosoitus vanhoille musikaaleille ja hirviöelokuville.

The Shape of Water kuljettaa katsojan keskelle kylmää sotaa, jossa venäläiset ja USA ovat suunnanneet katseensa tähtiin ja vakoojat ovat arkipäivää. Kilpailu avaruuden valloituksesta käy Baltimoressa sijaitsevassa avaruustutkimuslaitoksessa kuumana. Eräänä päivänä laitokseen tuodaan tutkittavaksi Amazonilta löytynyt olento, jonka kanssa Elisa-niminen mykkä siivooja (Sally Hawkins) löytää yhteisen sävelen. Lopulta olennon huono kohtelu saa Elisan tuumimaan sen auttamista pakoon.

Woody Allenin Blue Jasminessa (2013) Hawkins näytteli loistavasti päähenkilön reppanaa siskoa ja on jälleen hyvä Elisana. Hän saa rinnalleen monissa sivuosissa nähdyn Richard Jenkinsin, jonka näyttelemä ikääntynyt taiteilija palvoo Fred Astairea ja tämän aikalaisia. Michael Shannon puolestaan näyttelee avaruustutkimuslaitoksen turvallisuusvastaavaa Richard Stricklandia, joka on myös elokuvan pahis. Mustiin pukeutuva sadisti tuo mieleen natsi-Saksan Gestapon.

Del Toro saa elokuvallaan miettimään vastauksia kysymyksiin eläinkokeiden eettisyydestä ja siitä, miten pitkälle ihminen onkaan valmis menemään tuntematonta kartoittaessaan. The Shape of Water leikittelee musiikilla, tanssilla ja 1960-luvun nostalgialla. Raamattuun viitataan myös useasti.

Kaikki, jotka elokuvahistoriaa tuntevat varmasti tunnistavat myös elokuvan mainosjulisteen yhtäläisyydet Mustan laguunin hirviö -elokuvaan. Vuonna 1954 ensi-iltansa saanut hirviöelokuva muistetaan vedenalaisista kohtauksista. Del Toro on onnistunut monista erilaisista palikoista rakentamaan viihdyttävän kaksituntisen, joka ei sorru turhille sivupoluille. The Shape of Water menee allekirjoittaneen mielestä ehdottomasti miehen parhaimmistoon ja saavuttaa ohjauksella, käsikirjoituksella, visuaalisuudella ja viihdyttävyydellä neljä tähteä viidestä.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuva: Kerry Hayes

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi