Valtakunnan rekkamies Matti Esko pääsi kansien väliin

Kovin montaa suomalaista ei ole, joka ei olisi joskus kuullut kappaletta Rekkamies. Kappaletta, josta on tullut yksi suomalaisen musiikin ikivihreitä. Tuon kappaleen taustalla on ujo oululainen mies, Matti Esko, oikealta nimeltään Matti Eskonniemi.

Matti Eskosta on tullut myös yksi suomalaisen musiikin kiintotähdistä, jolla keikkoja on riittänyt vuosien aikana sekä uskollisia kuuntelijoita. Apu-lehden toimittaja Liisa Talvitie sai esimieheltään ajatuksen tehdä kirja Matti Eskosta. Nyt projekti on tehty ja kirja on kansien välissä.

– Tämä oli tosi hieno matka. En mä, jos suoraan sanotaan, niin olisi uskonut, että tämä kirja saadaan aikaiseksi, Matti Esko heitti kirjan julkistustilaisuudessa kirjan kirjoittaneelle Talvitielle.

Hän ei epäillyt kirjailijan taitoja, vaan lähinnä omaa muistiaan. Kirja saatiin kansien väliin, eikä siihen haastateltu muita kuin Matti Eskoa, joka oli tietoinen valinta. Teos käsittelee Matti Eskon elämän aina lapsuudesta nykyhetkeen, taiteilijaeläkkeen saamiseen saakka.

Kirja syväluotaa Matti Eskon sekä hänen vaimonsa Pirjo Eskonniemen elämää aina Oulusta Järvenpäähän saakka, jonne pariskunta on jäänyt asumaan. Ennen muuttoa Matin ja Pirjon liitto oli kriisissä ja he olivat lähellä erota.

– Muuttopäätöstä tehtäessä oli annettu avioliitolle aikaa pari vuotta. Jos arki ei lähtisi sujumaan, Pirjo muuttaisi takaisin Ouluun, kirjassa kerrotaan.

Näin ei koskaan tapahtunut, vaan Matti Esko ja hänen vaimonsa Pirjo ovat yhdessä edelleenkin. Niin kirjasta kuin Matti Eskon lämpimistä sanoista lehdistötilaisuudessa, voi päätellä sen, että Pirjo on ollut parasta, mitä Matti Eskolle on tapahtunut.

– Pirjo on hyvä päällikkö. Hoitanut lapset ja muun, ihan suoraan sanottuna. En kai mä tässä seisoisi, jos Pirjo ei olisi ollut kumppanina, Matti Esko miettii.

Matti Eskon ura lähti liikkeelle laulukilpailun voitosta, jonka perusteella hän pääsi antamaan näytettä itsellensä Toivo Kärjelle.

– Pääsin Toivo Kärjelle laulamaan, mutta mä en päässyt sinne sitten. Mulla oli hyvä demo ja menin sitten PSO:lle. Menin sinne ja siellä ne otti heti, että tämä on hieno homma. Siellä sitten tämä ensimmäinen kappale Nuoruus on hetki vain, Matti Esko kertasi uransa alkuvaiheita.

Samaan aikaan myös nimi muuttui Matti Eskonniemestä Matti Eskoksi, koska tuottajan mukaan lyhyempi nimi olisi parempi. Lopullinen läpimurto Matti Eskolla tuli sitten Rekkamies- kappaleella, josta tuli ikivihreä. Kappaleen ilmestymisen jälkeen alkoi suuri kysyntä miehelle.

– Se tuntui hyvälle. Kiva kun löytyi sellainen kappale, että ihmiset kuuntelevat nassikasta lähtien, Matti Esko paljasti.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi