Spede-kirjan kirjoittajalle uusi aluevaltaus

cof

Viime syksynä Docendo julkaisi Tuomas Marjamäen kirjoittaman kirjan monitoimimies Spede Pasasesta. Syksyllä mies tekee uuden aluevaltauksen, kun hänen ensimmäinen romaaninsa ”Siitä tulikin farssi” näkee päivänvalon.

– Kun tämä on ensimmäinen romaani, jonka olen tehnyt, niin jännittää ihan hirveästi, Marjamäki myönsi.

Aiemmin Marjamäen kynästä on syntynyt enemmän tietokirjoja. Vaikka tämä ei ole miehen ominta aluetta, niin romaani ei silti syntynyt hetken mielijohteesta, vaan oli pidemmän aikavälin projekti. Alkutahdit kirjalle sai jo ennen Marjamäen aikaa Docendon listoilla.

– Otin kolme vuotta sitten osaa sellaiseen Otavan historiallisen romaanin kirjoituskilpailuun. Mulla oli vain puoli vuotta aikaa kirjoittaa sitä ja siitä tuli aivan raakile eikä se pärjännytkään siinä kilpailussa. Sitten ajattelin, että kirjoitan sen paremmin uudestaan viisi kertaa ja nyt se on sitten sellaisessa kunnossa, että se syksyllä julkaistaan, Marjamäki paljasti kirjan synnyn vaiheista.

Marjamäki on tunnettu elokuviin liittyvistä kirjoista ja sitä maailmaa sivuaa myös tämä miehen ensimmäinen fiktiivinen tarina, jossa on toki mukana myös ripaus ja isompikin ripaus totuudenmukaisuutta ja taustatyöt on tähänkin tehty.

– Se kertoo 1907 filmatusta ensimmäisestä suomalaisesta näytelmäelokuvasta Salaviinan polttajista, Marjamäki valaisi.

Vuonna 1907 valmistunut Salaviinanpolttajat oli ensimmäinen suomalainen näytelmäelokuva, joka kuvattiin. Se oli myös ensimmäinen Venäjän keisarikunnassa tehty fiktiivinen elokuva. Siitä tulikin farssi- kirjan tekemiseen ajatus syttyi yllättävässä tilanteessa.

– Olin lastani nukuttamassa ja jotakin kirjaa selasin, niin tuli mieleen, että Salaviinanpolttajista on paljon tietoa olemassa, mutta itse elokuvaa ei ole enää olemassa. Jos siitä kirjoittaisi kirjan, niin sen voisi kirjoittaa romaanin muodossa ja vähän kuvitella sinne niitä ihmisten luonteenpiirteitä, tapahtumia ja muuta, täydentää mielikuvituksella sitä, Marjamäki pohti.

– Se oli aika hauska homma sitten ruveta tekemään sitä. Mä ensin haalin ison määrän materiaalia, kaiken mitä oli tiedossa siitä elokuvasta ja siitä ajasta myöskin.

Docendo julkaisee kirjan Siitä tulikin farssi syksyllä. Marjamäen kirjan lisäksi Docendon syksyssä on luvassa paljon erilaisia, mielenkiintoisia kirjoja. Uutuutena nimenomaan kustantamon uusi aluevaltaus romaanien puolelle, johon Marjamäenkin uutuus kuuluu.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Linda Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi