Hiljaisuus on kultaa parhaassa pitkään aikaan tehdyssä hirviöelokuvassa

Left to right: Noah Jupe plays Marcus Abbott, John Krasinski plays Lee Abbott, Emily Blunt plays Evelyn Abbott and Millicent Simmonds plays Regan Abbott in A QUIET PLACE, from Paramount Pictures.

Lähtökohdiltaan herkullinen John Krasinskin uutukainen Hiljainen paikka vakuuttaa joka osa-alueella. Samalla se jättää varjoonsa monet viime vuosien hirviöpelottelut ja scifirymistelyt.

Hiljainen paikka esittelee katsojalle viisihenkisen perheen, joka asuttaa syrjäistä ja isoa farmia maissipeltojen keskellä. Eletään tulevaisuudessa, jossa suurin osa ihmiskunnasta on jäänyt äänien perässä liikkuvien hirviöiden saaliiksi. Pihaustakaan ei siis saa päästää ja perhe kommunikoikin lähinnä viittomalla. Enenmpää ei juonesta uskalla paljastaa pilaamatta katselukokemusta.

Elokuvan parasta antia on sen äänimaailma. Hiljaisuus korostaa sydämentykytyksiä ja raskasta hengitystä. Kaiken kukkuraksi perheen ainut tytär Regan (Millicent Simmonds) on kuuro ja aika-ajoin totaalinen äänettömyys korvaa pahaaenteilevän ääniraidan. Krasinski itse näyttelee perheen päätä Leetä ja hänen Evelyn-vaimonaan nähdään monessa liemessä keitetty Emily Blunt. Koko näyttelijäkaarti onnistuu Krasinskin ohjauksessa mallikkaasti.

Tunnelmaa luodaan tilanteisiin hyvin sopivalla musiikilla, ja kun hirviöitä lopulta pääsee ihastelemaan kunnolla, sykähdyttävät ne ulkonäöllään. Valaistustakaan ei käy moittiminen. Farmi loistaa sinisen ja punaisen väreissä perheen lamppuviritysten myötä.

Käsikirjoitus on kaksikko Scott Beckin ja Bryan Woodsin käsialaa. Miehet ovat kirjoittaneet yhdessä muutaman elokuvan ja Hiljainen paikka on jälleen yksi onnistunut yhteistyö. Samalla se on Krasinskin ensimmäinen kauhuelokuva. Hiljainen paikka viihdyttää alkuminuuteilta äänekkääseen loppuun ja on puolitoistatuntisena juuri sopivan pituinen. Vaikka hyvä elokuva onkin, ei se tarjoile mitään ennennäkemätöntä ja saavuttaa filminautintona kolme pistettä viidestä. Hiljainen paikka on ensi-illassa 13.4.2018.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuva: Paramount Pictures

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi