Vakoilijoiden häpeäpilkku ei iske nauruhermoon

Agenttiparodia Johnny English iskee jälleen ei pärjää jatko-osien kirjossa. Edes tähtikoomikko Rowan Atkinson ei pysty pelastamaan elokuvaa, jossa kohellus ei enää jaksa naurattaa.

Kaikki alkoi vuonna 2003, kun yleisölle esiteltiin Johnny English, salainen agentti, jonka päätä ei järki pakota. Lähtökohdat olivat lupaavat, mutta vitsien laadun suuri vaihtelu ja lapsenmielisille tehty juoni olivat hallaa elokuvalle. Tekijät yrittivät uudelleen vuonna 2011, kun English jatkoi seikkailujaan elokuvassa Johnny English – uudestisyntynyt. Jatko-osa vankisti faktan, että agenttihölmöilyn suosio ja menestys lepäsivät pääosaa näyttelevän Rowan Atkinsonin harteilla. Mr. Beanina mainetta niittänyt koomikko jätti varjoonsa todella löyhät juonet ja kaikki agenttifilmien kliseet.

Atkinson astuu kolmannen kerran hölmön agentin kenkiin elokuvassa Johnny English iskee jälleen. Elokuvassa hakkerin hyökkäys paljastaa kaikkien Ison-Britannian agenttien henkilöllisyydet ja apuun hälytetään jo agenttihommat taakseen jättänyt ja opettajaksi vakoojakouluun vetäytynyt English. Mies viittaa kintaalla älypuhelimelle ja lähtee konnajahtiin 1970-vuosimallin Aston Martinilla. Entisajat vastaan nykypäivän ihmeet -asetelmasta olisi saanut paljon hauskaa irti, mutta valitettavasti koko skenaario sivuutetaan lähes täysin. Matkassa Englishin mukana on myös ensimmäisestä elokuvasta tuttu agentti Bough (Ben Miller). English-tyttönä nähdään James Bondinkin rinnalla seikkaillut ukrainalaiskaunotar Olga Kurylenko. Näyttelijäkatraan kruunaa Emma Thompson Englannin pääministerinä.

Sarjansa kolmannen agenttiparodian on käsikirjoittanut myös ensimmäisestä osasta vastannut William Davies, joka ei ole löytänyt uutukaiseensa mitään tuoretta. Juoni on perustuttu ja käänteet melko typeriä. Filmin kohellushuumori on totaalista ö-luokkaa ja vitsit käytetty loppuun jo kahdesti aiemmin. Kaiken lisäksi Atkinson ei elokuvan aikana edes pääse kunnolla vauhtiin. Paria mehevää kommellusta lukuun ottamatta hauskuutus jää puolitiehen käsikirjoituksen takia. Johnny Englishin luvan olisi suosiolla voinut jättää uusimatta. Agentin harha-askeleet tietää ennalta, eikä tarvitse olla ennustaja arvatakseen kuinka lopussa käy ja kuka todellinen pahis on. Ei uudelle agenttikohellukselle voi antaa kuin sen pakollisen yhden tähden viidestä ja ihan vain Rowan Atkinsonin takia. Johnny English iskee jälleen on ensi-illassa 28.09.2018.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: © 2018 Universal Studios and Studiocanal SAS

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi