Toimintaklassikon uusintafilmatisoinnissa kirurgista tulee teloittaja

Kauhunmestari Eli Roth on ohjannut uusintaversion Charles Bronsonin tähdittämästä elokuvasta Väkivallan vihollinen (1974). Edeltäjäänsä brutaalimpi Death wish-filmatisointi on jännityselokuvaa parhaimmillaan.

Paul Kersey (Willis) on mies, jolla on elämä mallillaan. Työ kirurgina, ihana vaimo ja tytär sekä iso talo, jonne eräänä iltana tunkeutuu rikollisjoukkio. Kerseyn ollessa poissa, tämän vaimo Lucy (Elisabeth Sheue) ja tytär Jordan (Camila Morrone) joutuvat väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Lucy kuolee ja Jordan vajoaa koomaan. Julma teko saa Paulin opettelemaan aseenkäytön, eikä aikaakaan, kun tämä vaanii öisillä kaduilla hiippailevia rikollisia. Sitten eräänä päivänä Kerseyn leikkauspöydälle toimitetaan potilas, jolla on kädessä tältä viety arvokello ja kirurgi pääsee vaimonsa murhaajien jäljille.

Death wish perustuu löyhästi Brian Garfieldin samannimiseen romaaniin. Toisin kuin kirjan ja Michael Winnerin alkuperäisen elokuvan tapahtumat, Rothin Kersey mellastaa New Yorkin sijaan Chicagossa. Myös sankarin ammatti on eri. Juoneltaan yksinkertainen kostotarina on samalla enemmän tai vähemmän heikompia elokuvia viime aikoina tehneen Willisin paluu parrasvaloihin.

Toimintaelokuvien konkari ei ehkä täysin hurmaa karismallaan kuten Bronson hiljaisena arkkitehtinä 1974, mutta huppari päällä synkistelevä ja roistoja kylmäverisesti teurastava kirurgi on sankarina virkistävää vaihtelua. Räiskettäkin on sopivassa määrin muuhun sisältöön nähden ja siksi väkivaltaviihteeseen vihkiytymättömätkin jaksavat varmasti jännittää elokuvan loppuun asti.

Death wish ei ole ensimmäinen uuntafilmatisointi Rothin ansioluettelossa. Vuoden 2015 Knock knock juontaa juurensa vuonna 1977 valmistuneeseen elokuvaan Death game. Rothin Väkivallan vihollinen onnistuu elokuvana kuitenkin paljon paremmin kuin Knock knock ja on tekijänsä esikoisteoksen Cabin fever (2002) jälkeen miehen paras filmi. Käsikirjoituksesta vastaa Joe Carnahan. Kirsikkana kakun päällä on AC/DC-hitti Back in black, joka soi taustalla elokuvan rinnastaessa skalpellinkäytön aseen puhdistamiseen. Eli Rothin uutukainen ansaitsee yksinkertaisuudessaan neljä pistettä viidestä ja on ensi-illassa 9.3.2018.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Takashi Seida

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi