Anna Puun kitaralla suuri rooli Ufo Mustosen tuoreimmassa kappaleessa

Moni varmasti muistaa 80- luvulta rokkibändin nimeltä Hearthill ja yhtyeessä sähköviulua soittaneen miehen. Sama mies nähtiin myös Riki Sorsan Leirinuotiolla- orkesterissa. Hän on Ufo Mustonen ja mieheltä ilmestyi juuri uusi single, joka kantaa nimeä Sinuna olisin hiljaa.

– Mulla on muutamia luottoihmisiä, joiden luona käyn sparraamassa. Muutama levy-yhtiön ihminen ja sitten Leskisen Leri, jolle käyn soittamassa uusia biisejä, joita olen tehnyt. Lerin kautta niitä on aikaisemmin päätynyt vähän muillekin artisteille, Mustonen alusti.

– Se tykkäsi kovasti kipaleesta ja vahvasti vihjasi, että menkää studioon vaan tekemään levyä. Sitten se sparraili siinä vähän vielä ja suositteli itse asiassa samaa tuottajaa, jota oltiin mietittykin.

Mustonen on tehnyt vuosien saatossa kappaleita useille artisteille, joiden mukana on muun muassa Samuli Edelmann, Mikko Leppilampi ja Jani Wickholm. Edelmannin kappale Mun sydämellä on kypärä, on nimenomaan Mustosen tekemä.

Kappaleen syntymisen taustallakin on hyvin mielenkiintoinen tarina, sillä Ufo Mustonen pitää Helsingissä niin Ateneumissa kuin Manalassa klubeja, joissa käy muusikkovieraita esiintymässä. Sinuna olisin hiljaa– kappaleen syntyi Ateneumissa, jossa Mustosella oli kyseisenlainen ilta.

– Edellisenä iltana, kun kävin Leriä tapaamassa, niin siellä oli vieraina Olavi Uusivirta ja Anna Puu sekä Kämäräisen Timo. Tehtiin soundcheck ja sen jälkeen he lähtivät veke. Anna jätti sen kitaran, niin kysyin, että saanko soitella sen kitaralla, kun en jaksanut lähteä käymään enää himassa siinä välissä. Siellä takahuoneessa tein suunnilleen puolet siitä biisistä Ateneumin takahuoneessa Anna Puun kitaralla, Mustonen paljasti.

Iloinen yllätys

Sinuna olisin hiljaa– kappaleen osalta Ufo Mustosen yhdessä yhtyeensä kanssa menivät lopulta levytysstudioon ja levytysprosessi lähti käyntiin. Ennen studioon päätymistä Mustonen otti pankista hieman lainaa, jotta studioaikaa heltiäisi. Sitten tapahtui jotain, mikä muutti suunnitelmia.

– Siihen ilmestyi yksi asiakas, jolle olen tehnyt kaikenlaista musaa. Asiakkaalle olin tehnyt yritysvideoon musiikkia ja he halusivat sitten tehdä uutta yhteistyötä, mutta se sitten siirtyi. He tiesivät, että mulla on levyntekoprosessi kesken ja kysyivät, että saavatko lähteä sponsoroimaan. En tietenkään voinut sanoa vastaan, Mustonen kertasi.

Nyt levyllä oli sponsori, joka hoitaisi siitä syntyvät kustannukset. Enää ei tarvinnut miettiä, että mistä saisi studioaikaa ja kuka lähtisi levyä kustantamaan.

– Kyllä se tuo sellaista riippumattomuutta. Ei me sitten enää haettu levy-yhtiötä siihen taakse, vaan meidän kitaristilla Peterillä on levy-yhtiö, niin se oli sitten selvä peli, että julkaistaan se itse, Mustonen valaisi.

Vaikka tuotanto oli täysin omaa ja sitä kautta myös tulotkin, mitä kappaleen soittamisesta tulee, ovat vain heille eikä levy-yhtiö ota siitä välistä, niin siitä huolimatta pieniä ongelmiakin on. Kappaletta soitetaan vain Radio Suomen taajuuksilla eikä se ole päässyt kaupallisten kanavien soittolistoille.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Heini Lehväslaiho

Kuuntele Ufo Mustosen uusin kappale Sinuna olisin hiljaa

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi