Rakkautta & Anarkiaa festivaalin alla lehdistölle tarjoiltiin katsaus tulevaan. Viihteen olohuone oli kuuntelemassa tiedostustilaisuudessa, minkälaisia helmiä ohjelmistosta löytyisi.
Rakkautta & Anarkiaa-festivaali täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja sitä juhlitaan näyttävästi. Vaikka festivaalin alkuun on vielä aikaa, huomioidaan se jo etukäteen. Tulevana viikonloppuna Kino Altaalla Allas sea poolilla Katajanokan tuntumassa esitetään kolme elokuvaa. Perjantaina starttaa Noah Baumbachin ”Frances Ha” ja lauantaina pienellä budjetilla tehty, ylistystä osakseen kerännyt Behn Zeitlinin ”Beasts of the Southern wild.” Projektori sammuu sunnuntaina Pedro Almodóvarin elokuvan ”Iho, jossa elän” jälkeen.
Elokuvateatteri Orion juhlistaa festivaalia kolmella retrospektiivillä. Valkokankaalla nähdään Hayao Miyazakin piirrettyjä (1.10-17.12), Paul Verhoevenin tieteisfilmejä (26.9-5.1) sekä Lina Wertmüllerin elokuvia (8.9-4.11). Yle Teema, joka on kansakunnan virallinen Rakkautta & Anarkiaa kanava, esittää festivaalin elokuvahelmiä.
Yksi festivaalien kohokohdista tulee olemaan ”Lumière.” Therry Fremaux, joka myös Cannesin elokuvajuhlien johtajana on toiminut, on koostanut Lumièren veljeksistä filmin. Se valottaa veljesten Louis ja Auguste määrätietoista työskentelyä ja kameramiesten kokeellisia tekniikoita.
Norjalaisen Lene Cecilia Sparrokin festivaaleille saaminen ei ollut helppo nakki. Ensin piti saada näyttelijättären poissaolon ajaksi sijainen hoitamaan poroja ja sitten järjestää lento vuonojen perukoilta ties kuinka monen vaihdon kautta Helsinkiin. Tähti on paikalla elokuvan ”Saamelaisveri” tunnelmissa.
Dokumenttielokuvan kärkeä edustaa Olivier Babinetin ranskalaisnaapuruston lapsista kertova elokuva Swagger. Toinen näkemisen arvoinen dokumentti on Ai Weiwein tekemä ”Human flow,” joka on kuvaus tämän hetken kuumimmasta ongelmasta, pakolaiskriisistä.
Cannesista on Rakkautta & Anarkiaa festivaaleille lennätetty myös monta hienoa teosta. Robin Campillo on ohjannut elokuvan 120 BPM (Beats Per Minute). AIDS ja HIV-positiivisuuden hoito nousevat filmissä keskiöön.
Cannesista on festivaaleille myös saatu kolme venäläistä, hyvin kylmää kuvausta Suomen itänaapurista. Ohjelmistossa nähdään Sergei Loznizan ”A gentle creature,” Kantemir Balagovin ”Closeness” sekä Ralitza Petrovan ”Godless.”
Mielenkiintoisia elokuvasarjoja ovat myös ”Hajoita ja hallitse” sekä ”Ulkopuolella,” jotka molemmat käsittelevät yksilön sopeutumista erilaisiin järjestelmiin ja yhteiskunnan vaatimuksiin. Rakkautta & Anarkiaa elokuvafestivaali juhlii Helsingissä aikavälillä 14-24.9.2017.
Teksti ja kuva: Janne Kaarenoja
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?