Sieniretki vie kaverukset saaristoon – Roolihahmojen esikuvat elävästä elämästä

Saaristo on harvoin elokuvien tapahtumapaikkana. Siihen varmasti on omat syynsä, miksi näin on. Perjantaina ensi-iltansa saava JP Siilin ohjaama Sieniretki on kuvattu Turun saaristossa. Kun elokuvan käsikirjoitusta Siili alkoi työstämään, oli paikka selviö.

– Erään ystäväni kanssa tuli puheeksi, miksi saaristossa tehdään niin vähän sarjoja ja elokuvia. Aloin sitä pohtimaan seuraavana päivänä ja sitten pälähti mieleeni, että tämä on juuri se paikka, mistä näiden kahden kaveruksen pitää lähteä liikkeelle, Siili kertoo.

Tarina syntyi käsikirjoittaja-ohjaajan päässä kuin itsestään, kun tapahtumapaikka tai oikeammin paikka, josta seikkailu alkaa, löytyi. Sieniretki kertoo kahdesta kaveruksesta, jotka lähtevät saaristoon etsimään itseään. Elokuvan henkilöistä löytyy yhtäläisyyksiä JP Siilin elämän kanssa.

– Päähenkilö on ammatiltaan käsikirjoittaja ja nimeltään PJ (Martti Suosalo). No, mä olen ohjaaja ja käsikirjoittaja JP. Toisaalta sitten Ville Myllyrinne näyttelee Jamia, jonka esikuva on paras ystäväni Sami. ei tosin autokauppias kuten Myllyrinne tässä, vaan arkkitehti.

– Tässä elokuvassa olevien roolihahmojen takana on näiden kahden ihmisen henkilöt loitonnettuna, Siili vahvistaa.

Elokuvan kuvaaminen saaristossa on aina oma prosessinsa ja varsinkin, kun kuvattavana olevalle saarelle ei tule yhtään sähköä, vaan sitä jouduttiin tuottamaan aggregaateilla. Elokuvan taustalla tekeville kuvaukset olivat työleiri, mutta samaa ei voi sanoa näyttelijöistä, jotka saivat keskittyä vain näyttelemiseen.

– Riippuen näkökulmasta Sieniretki oli joko raskas tai nautinnollinen. Meille, jotka olimme siellä kameran kuvattavalla puolella, se oli nautinnollinen reissu. Me emme joutuneet kantamaan mitään niistä paineista ja stressistä, liikutellen tavaroita, ruokia ja vesiä saaristossa veneillä. Jokainen ymmärtää, että se ei ole ihan mutkatonta, kun elokuvaa tehdään käytännössä generaattoreiden varassa, Myllyrinne toteaa.

– Kupletin juoni, kun on sellainen, että aina pyritään toimimaan siten, jotta näyttelijät saavat keskityttyä siihen omaan hommaansa eikä tee juurikaan muuta. Nautin, mutta arvostin sitä hirveätä uhrausta, mitä niissä helteissä muu työryhmä teki.

“Olen lahjakas veneessä istuja”

Saaristossa kuvatussa elokuvassa ei voida välttyä myöskään veneily kohtauksilta. Myllyrinne tunnetaan intohimoisena autourheilun ystävänä, mutta veneilyä ei helsinkiläisnäyttelijä ole harrastanut kuin kyydissä istuen.

– Olen ollut lahjakas veneen kyydissä istuja, en ole veneillyt. Olen lähtöjäni kuitenkin tuollainen yksinhuoltajan poika Itä-Helsingistä. Ne mitä pystyy yksin pihalla tekemään, ovat olleet mun harrastuksia. Nautin saaristosssa olemisesta, mutta ei ole ollut hirveätä paloa veneen omistamiseen, Myllyrinne kertoo.

Elokuvassa Myllyrinne nähdään kuitenkin veneen ohjaksissa.

– En ollut aikaisemmin ajanut venettä ja nyt ajoin tuolla kuvauksissa henkeni edestä. Sen piti olla niin helppoa. Voin sanoa, että niillä vauhdeilla mitä tuossa ajetaan, se ei ollut kovin helppoa. Onneksi olemme molemmat elossa vielä, Myllyrinne kuittaa.

Jos Myllyrinteellä ei kokemusta veneilystä ollut, sitä vastoin hänen vastanäyttelijänsä Martti Suosalo on kokenut merenkävijä. Hän tituleeraa itseään jopa merimieheksi. Kokeneena merillä olijana Suosalo tietää myös, kuinka onnekkaita he kuvauksissa olivat.

– Meillä oli loistava tuottaja Severi Koivusalo, jonka ensimmäinen tuotanto tämä oli. Kaverin hermot ovat täyttä rautaa. Jos siellä olisi alkanut puhaltamaan, minä merimiehenä tiedän, jopa tuollaisessa suojainen saaristo voi olla todella hankala, kun kuljetuslauttaa kiinnitetään ulkoluodolle myrskyssä. Se on kovaa puuhaa, Suosalo tietää.

“Emme olleet aiemmin näytelleet yhdessä”

Elokuvassa parivaljakkona näyttelevät Martti Suosalo ja Ville Myllyrinne. Moni voisi kuvitella kaksikon tehneen töitä useastikin yhdessä. Näin ei kuitenkaan ole, varsinkin jos asiaa kysytään Martti Suosalolta.

– Ville Myllyrinteen kanssa en ollut aikaisemmin tehnyt töitä, Suosalo väittää.

Myllyrinne muisteli alkuun kanssa asiaa aivan samalla tavalla kuin Suosalo.

– Molemmat ihan huolella pohdittiin, että emme ole tehneet yhdessä mitään aiemmin. Tosiaan puolivälissä kuvauksia muistin, että olemme olleet Karpin toisella vai kolmannella kaudella poliisiasemalla kollegoina koko kausi. Tämä nyt pyyhkiytyi näköjään molempien mielestä.

– Kerroin tämän kyllä Manulle, mutta ei hän muista sitä vieläkään, Myllyrinne sanoo.

Vaikka Suosalo oli unohtanut tyystin tehneensä Myllyrinteen kanssa aiemmin töitä, sujui yhteistyö heidän välillään erittäin hyvin.

– Se lähti heti alusta asti lapasesta se homma. Tulimme toimeen oikein hyvin. Meidän rytmimme näyttelijöinä kohtasi saman tien. Sitä ei tarvinnut vääntää ollenkaan, Suosalo pohtii.

Parivaljakon työskentelyä voi ihailla valkokankaalla 30. syyskuuta alkaen, jolloin JP Siilin ohjaama Sieniretki saa ensi-iltansa. Elokuvassa nähdään monia tuttuja kotimaisia näyttelijöitä. Mukana ovat muun muassa Eero Ritala, Jaana Saarinen, Satu Silvo ja Minttu Mustakallio.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Aurora Studios, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi