Jurassic World: Kaatunut valtakunta kerää sympatiat dinosauruksille

Jurassic World: Kaatunut valtakunta palvelee parhaiten niitä, jotka eivät tiedä mitään alkuperäisestä Jurassic Park -trilogiasta. Asiaan vihkiytyneille edessä on pettymys ja uusi parituntinen täynnä leukojen louskutusta ja kirkumista.

Kun Steven Spielberg vuonna 1993 esitteli maailmalle Jurassic Parkin, oli se jotakin uutta ja ihmeellistä. Michael Crichtonin kirjaan Dinosauruspuisto (1990) perustuva filmi oli jokaisen dinosaurusfanin unelma. Allekirjoittanut muistaa hyvin odottaneensa Tyrannosauruksen esiinmarssia kuola valuen. Vuonna 1997 ilmestyneessä jatko-osassa kaikki oli suurempaa ja T-Rex pääsi jopa aiheuttamaan kaaosta San Diegon kaduille.

Jurassic World: Kaatunut valtakunta on jo sarjan viides osa ja käytännössä suoraa jatkoa edeltäjälleen Jurassic Worldille (2015). Isla Nublar -saaren onnettomuudesta on kulunut neljä vuotta ja nyt saarella olevan tulivuoren purkautuminen uhkaa dinosauruskantaa. On perustettu erityiskomitea pohtimaan otusten kohtaloa. Eläinaktivistit puolestaan osoittavat mieltään hirmuliskojen puolesta. Lopulta menneiden aikojen jättiläiset päätetään pelastaa, mutta rahanahneilla liikemiehillä eivät ole puhtaat jauhot pussissa.

 

Edellisestä osasta tuttu Chris Pratt uusii roolinsa dinosaurustutkija Owen Gradyna ja Bryce Dallas Howard on jälleen Claire Dearing. Ohjaaja J.A. Bayonalla puolestaan on kokemusta katastrofielokuvista vuoden 2012 ”Selviytymisen” myötä. Thaimaahan iskeneestä tsunamista ammentanut filmi oli kohtalainen, kuten myös miehen uutukainen.

Suurin ongelma Jurassic World: Kaatunut valtakunta -elokuvassa on käsikirjoitus. Sen takana on Jurassic Worldin ohjaaja Colin Trevorrow yhdessä Derek Connollyn kanssa. Esihistoriallisten petojen viides tuleminen on toki viihdyttävä, mutta ontuu, sillä se on palapeli sarjan avanneista kahdesta ensimmäisestä osasta. Loppua kohden meno muuttuu vain entistä villimmäksi ja saa jo nauramaankin.

John Williamsin musiikkia käytetään hyvin eritoten filmin loppupuolella ja kuvaus sekä erikoistehosteet ovat laadukkaita. Valkokankaalla nähtävä hirmuliskokatraskin on jälleen näyttävä ja entistä laajempi. Hauskaa on, että ensimmäistä kertaa elokuvasaagan aikana sympatiat ovat käytännössä kokonaan dinosaurusten puolella. Viihdyttävänä ja perustasoa edustavana katastrofi-/scifielokuvana Jurassic World: Kaatunut valtakunta saa kaksi pistettä viidestä. Esihistorialliset pedot ärjyvät Finnkinon teattereissa 8.6.2018.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Courtesy of Universal pictures

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi