Shakespearen näytelmät saavat jatkoa Kansallisteatterissa – Juha Varis nähdään Capuletin roolissa

Suomen Kansallisteatterin Suurella Näyttämöllä sai keskiviikkona ensi-iltansa William Shakespearen tekstiin perustuva Julia ja Romeo- näytelmä. Se on miltei sama kuin alkuperäisteos Romeo ja Julia, mutta osat ovat tässä versiossa vaihtuneet toisinpäin. Näytelmässä pappa Capuletin roolissa on rakastettu ja pitkäaikainen Kansallisteatterin näyttelijä Juha Varis.

– Tämä on hengeltään muistuttanut hyvin vahvasti meidän edellistä Rikhard III:sta. Tosi hyvä joukkuehenki. Jonkin verran sellaisia perushaasteita matkan varrella, mutta juna on mennyt tasaisen varmasti eteenpäin, Varis kertoi näytelmän matkasta kohti ensi-iltaa.

Varis on näytellyt Kansallisteatterissa kohta 30 vuotta ja näytelmiä on kertynyt sinä aikana myös runsaasti. Shakespearen näytelmiäkin mies on tehnyt jo useita, kuten esimerkiksi Rikhard III:sen. Varis on nähty myös Myrskyssä, Kesäyön unelmassa sekä Romeossa ja Juliassa.

– Mä en mikään fanaatikko ole, mutta tunnen materiaalin kyllä ihan hyvin A:sta Ö:hön, soneetteja myötenkin. Sanoisin, että jokaisen teatterikorkeakoululaisen tai näyttelijäksi opiskelevan pitäisi tehdä yksi Shakespeare, koska tämä on loistavaa laatua oleva opintomatka teatterin perusasioihin, Varis kehotti.

Häneltä löytyy meriittejä antamaan tuollainen ohje, sillä jo nuorena miehenä Juha Varis nähtiin Suomen Kansallisteatterin Suurella Näyttämöllä Shakespearen Myrsky- näytelmässä Napolin kuninkaan poikana Ferdinandina. Nyt esitettävä teoskaan ei ole täysin vieras miehelle, sillä hänet on nähty myös Romeossa ja Juliassa.

– Tämä on nyt toinen kerta, kun teen tätä tässä talossa. Viimeksi olin Mercutio, joten siitä on jo (kulunut aikaa), Varis naurahti.

Variksen Mercution roolista on ehtinyt vierähtämään aikaa jo 16 vuotta. Romeo ja Julia sai ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterissa 20. maaliskuuta 2002. Esa Leskisen ohjaamaa näytelmää esitettiin 63 kertaa ja aluksi sitä esitettiin Aleksanterin teatterissa, kunnes se siirtyi Suurelle Näyttämölle remontin valmistuttua. Näytelmän näki 21 000 katsojaa. Menestystä saattaa olla luvassa nytkin, kun Julia ja Romeo ilahduttaa yleisöä jälleen Kansallisteatterissa.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi