Pennywise palaa ilmapalloineen

Elokuvasovitus Stephen Kingin romaanista ”Se” on kaikin puolin loistava kauhuelokuva. Se toimii jopa paljon paremmin kuin vuonna 1990 romaanista tehty minisarja. Vuoden 2017 Se tulee myös saamaan myöhemmin jatkoa.

Rankkasade piiskaa Derry-nimisen kaupungin katuja. Myräkkää uhmaten on pikkupoika nimeltä Georgie lähtenyt ulos uittamaan paperivenettä. Se luiskahtaa sadevesiviemäriin, josta kurkistaa sirkuspelle (Bill Skarsgård). Tämä esittelee itsensä Pennywiseksi ja lupaa antaa Georgielle ilmapallon. Tämän jälkeen poika katoaa mystisesti. Näin alkaa Andy Muschiettin ohjaama Se. Seuraavan vuoden kesällä Georgien veli Bill (Jaeden Lieberher) ystävineen kohtaa Pennywisen hahmossa esiintyvän Se-nimisen demonin, joka tekee lapsien pahimmat pelot eläviksi.

Kirjassaan King jatkaa vielä tarinaa ja kertoo kuinka vuosien päästä koulukiusattu seitsikko, tai niin kutsuttu ”luuserien kerho” palaa lapsuutensa maisemiin. Juuri tässä televisiosarja kompuroi ja elokuva onnistuu. Minisarja kuljetti luuserien kerhon tarinaa rinnakkain hyppien lapsuuden muistojen ja nykyisyyden välillä. Elokuva Se on ensimmäinen osa ja keskittyy koulukiusattujen lasten taisteluun Pennywisen luomia painajaisia vastaan. Tulossa olevassa jatko-osassa varmasti yleisölle kerrotaan Billin ja kumppanien jälleennäkemisestä. Tarinan kertominen koronologisesti kahdessa osassa toimii Se:n tapauksessa paremmin kuin aikamatkailu.

Se-elokuvan hirviöt ja tehosteet jaksavat yllättää läpi elokuvan. Se, että tarina ei säikyttele pelkästään koulrofobialla on plussaa. Muschietti päästää katsojan myös tutustumaan siihen, mitä lasten kotien sisällä tapahtuu. Se herättää kysymyksen: Onko todellisuus tarua pelottavampi? Lieberherin lisäksi lasten rooleissa loistavat Jeremy Ray Taylor, Sophia Lills, Finn Wolfhard, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer ja Wyatt Oleff. Vaikka Tim Curry muistetaan alkuperäisenä Pennywisena, ei Skarsgårdkaan ole huono. Hahmot ovat erilaiset. Vuoden 2017 Pennywise on paljon modernimpi luomus kuin edeltäjänsä. Ohjaajana toimiva Muschietti muistetaan kauhuelokuvastaan Mama (2013) ja Pennywisen paluu filminauhalle 27 vuoden jälkeen on upeaa katseltavaa kaikin puolin. Filmi ansaitsee neljä pistettä viidestä ja saapuu teattereihin 8.9.2017

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Courtesy of Warner Bros. Pictures

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi