Nunna nostaa Kirottu-elokuvasarjan panoksia ja ampuu jopa yli

Kirottu-elokuvasarjan faneja hemmotellaan huolella sen tekijöiden uutukaisessa, elokuvassa Nunna. Tehosteita ja jumalatonta määrää paholaisen kätyreitä olisi tosin voinut muuten toimivasta käsikirjoituksesta karsia.

Kaikki alkoi vuonna 2013, kun James Wanin ohjaama elokuva Kirottu saapui valkokankaille. Vuonna 2016 filmi sai jatkoa (Kirottu 2), ja siinä välissä tekijät ehtivät työstää ensimmäisessä osassa nähdystä kirotusta Annabelle-nukesta tarinan. Annabellen syntyä selviteltiin vielä vuonna 2017 nuken syntytarinassa Annabelle: Creation. Kirottu-universumin laajeneminen jälleen oli vain ajan kysymys ja nyt elokuvateattereihin saapuu Nunna. Aiemmissa osissa pahana taustavoimana toiminut ja nunnan hahmossa liikkuva demoni Valak on tällä kertaa keskiössä.

Filmissä Demián Bichirin tulkitsema isä Burke saapuu Vatikaanin lähettämänä Romanian perämaille tutkimaan nunnan kuolemaa hämärissä olosuhteissa. Apunaan hänellä on sisar Irene (Taissa Farmiga) ja paikallinen maajussi Frenchie (Jonas Bloquet). Tapahtumapaikkana toimiva luostari hautausmaineen on kuin Draculan linna ikään ja pian kolmikko saakin vastaansa varsinaisen armadan pahan voimia Valakin johtamana.

Kuten aiemmissakin osissa, ovat valaisu ja äänimaailma kohdillaan. Varsinkin kohtaukset, joissa kalmankalpea Valak lipuu pitkin synkkiä holvihalleja ovat todella vaikuttavia. Ohjauksesta vastaa Corin Hardy, jolla on jo kokemusta yliluonnollisesta elokuvansa The Hallow (2015) kautta. Hänen työtään näyttelijöiden kanssa ei käy moittiminen. Birchir on nappivalinta isä Burkeksi ja Farmigan sisar Irene huokuu viattomuutta. Myös tämän valkoinen kaapu on mainio kontrasti synkkään Valakiin.

Käsikirjoituksesta vastaava Gary Dauberman on kuitenkin innostunut hieman liikaa. Allekirjoittaneelle jo pelkkä Valak riittää nostamaan niskavillat pystyyn. Nunnalla on toki oltava pirullisia taustavoimia, mutta vähempikin olisi riittänyt. Näiden lisäksi isä Burkella on henkilökohtaiset, sodanaikaiset demoninsa. Olisiko siinä aihiota laajentaa Kirottu-universumia natsien miehittämään Eurooppaan? Kirottu-elokuvasarjan tähän asti parhaana osana Nunna saa neljä pistettä viidestä ja on ensi-illassa 7.9.2018.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Cos Aelenei

Courtesy of © 2017 Warner Bros. Entertainment Inc

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi