Spede Pasanen kirjan kansiin uudelleen

Suomalaisen viihdemaailman yksi suurimmista ellei jopa suurin Pertti ”Spede” Pasanen menehtyi tasan 16 vuotta sitten sydänkohtauksen pelatessaan golfia. Nyt Speden elämä on nivottu kirjan kansien väliin, jo toistamiseen, sillä vuonna 2002 ilmestyi Tommi Aition kirjoittama Spede. Nyt Tuomas Marjamäki on asialla ja kirjan nimi on Spede, nimittäin.

Tuomas Marjamäki on pienestä pojasta lähtien ihaillut Spede Pasasta ja ollut hänen elokuviensa suuri ystävä. Jo teini-ikäisenä hän oli perustanut oman lehden, johon hänellä oli tavoitteena saada kolmelta ihmiseltä haastattelut: tasavallan presidentiltä, Spede Pasaselta ja Vesku Loirilta. Ensiksi mainitulta se onnistui, mutta Spedeltä ja Veskulta silloin jäi saamatta. Myöhemmässä vaiheessa hän on molempia haastatellut. Speden kuolema osui Marjamäkeä hyvin lähelle, eikä pelkästään siksi, että Pasanen kuoli hänen syntymäpäivänään.

– Tänään tulee kuluneeksi 16 vuotta Speden kuolemasta. Tuona päivänä olin juhlimassa syntymäpäivääni Komediateatteri Areenassa katsomassa näytelmää. Sitten kesken esityksen mulle tuli tekstiviesti puhelimeen, että ”taisit olla viimeinen, joka haastatteli Spedeä, katso uutiset”, Marjamäki alusti.

Marjamäki oli haastatellut Spedeä puhelimitse kuolemaa edeltävänä päivänä Spede-yhtiöiden toimitusjohtajan vaihdosta, kun Spede oli ollut golf-kentällä pelaamassa. Soittaessaan toimittaja Marjamäki olin ajatellut, että saa luurin korvaan, kun häiritsee peliä. Toisin kuitenkin kävi.

– Hän oli oikein hyväntuulinen ja kertoi valoisasti suunnitelmistaan, että aikoo jäädä ikään kuin tämmöiseksi vanhemmaksi neuvonantajaksi Spede-yhtiöihin ja aloittaa ihan uudet kuviot, mutta niistä sitten annetaan kuulua tuonnempana, Marjamäki kertoi viimeisestä puhelustaan Speden kanssa.

Suunnitelmat saivat uuden käänteen heti seuraavana päivänä, kun Spede oli pelaamassa golfia. Tuo golf-kierros jäi miehen viimeiseksi ja Spede-yhtiöt jäivät ilman vanhempaa neuvonantajaa.

– Siinä hetkellä, kun sain sen tekstiviestin, niin mietin, että mistä se nyt taas on suuttunut. Eikö se enää anna yhtäkään haastattelua millekään lehdelle. Laitoin tarkentavan tekstiviestin, niin selvisi tää totuus, että hän oli Sandvikin golf-kentällä saanut sydänkohtauksen ja kuollut, Marjamäki muisteli.

Idea tämän kirjan tekemiseen ei suinkaan lähtenyt Marjamäeltä, vaan alkusysäyksen siihen antoi Speden sisko Virpi Torri, jolla oli Speden jäämistö ja siellä muun muassa Speden vanhoja aineita ja muita kirjoituksia, joista hän halusi koota itselleen vihkon. Marjamäki oli lupautunut siinä avuksi ja siitä sitten lähti kirjan kirjoittamisprosessi liikkeelle.

– Kenenkään muun kanssa en olisi lähtenyt tähän projektiin. Tuomas on rehti, luotettava ja hänen kanssaan on ihana tehdä yhteistyötä, Torri paljasti.

Spede, nimittäin- kirjan lisäksi Docendo julkaisi Tuomas Marjamäen aikaisemmin kirjoittaman kirjan Simo- Se se nyt vaan on sillä lailla – kirjan. Kirja ilmestyi alun perin ennen Simo Salmisen kuolemaa ja nyt kirjaa on jatkettu miehen kuolemaan saakka.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Spede, nimittäin- kirjan kansikuva

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi