Nokian tarina draamasarjana C Morella – Sampo Sarkola loistaa Jorma Ollilana

Mobile 1.0 S1 “valkotaustakuvat”

C Moren suoratoistopalvelussa tulee torstaina 14. huhtikuuta katsottavaksi sarja suomalaisen bisneksen lippulaivan Nokian noususta maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi. Made in Finland– nimeä kantavassa sarjassa nähdään useita tuttuja suomalaisia näyttelijöitä. Heistä yksi on Sampo Sarkola, jonka ei tarvinnut edes miettiä osallistumista sarjaan.

– Kun kuulin, että tästä tehdään sarja, halusin todellakin olla mukana missä muodossa vaan. Tämä on yksi kiehtovimpia tarinoita, mitä Suomen yritysmaailmassa on ollut. Itse odotin, että tästä jossain vaiheessa tehdään sarja, koska tämä on niin kova juttu, Sarkola toteaa.

Made in Finlandissa Sarkolalla on yksi sarjan keskeisimmistä rooleista, sillä hän astuu suomalaisen bisnesmaailman yhden kovimman hahmon, Jorma Ollilan saappaisiin. Ollila oli pitkään Nokian johdossa, ensin rahoitusjohtajana ja sen jälkeen toimitusjohtajana sekä lopulta pääjohtajana.

– Kun sain mahdollisuuden näytellä Jorma Ollilaa, niin olen kyllä äärimmäisen kiitollinen. Oli mielenkiintoista näytellä ensimmäistä kertaa henkilöä, joka ei ole fiktiota ja kiitollista, koska on materiaalia, mistä ammentaa, Sarkola pohtii.

Sarkolan ohella sarjassa nähdään satunnaisia rooleja viime aikoina tehnyt Kristo Salminen. Salminen nähdään sarjassa Nokian toimitusjohtajan Kari Kairamon roolissa. Hän lähti innoissaan tekemään Kairamoa Made in Finlandiin.

– Kairamon rooli oli mielestäni jo niin kiinnostava. Oli ihanaa päästä näyttelemään jo kirjoitettuna kokonaista ihmistä. Innoissani lähdin kyllä, Salminen kertoo.

Useimmiten roolihahmot ovat fiktiivisiä, mutta tällä kertaa sekä Sarkolan näyttelemä Jorma Ollila että Salmisen näyttelemä Kari Kairamo ovat henkilöitä, jotka ovat olleet olemassa olevia ihmisiä. Se tekee rooliin valmistautumisesta hieman erilaisen.

– Katselin niitä videomateriaaleja, joita jonkin verran on, mutta niitä ei ihan hirveästi ollut. Sitten luin hänestä kirjoitettuja kirjoja ja keskustelin ihmisten kanssa. En esimerkiksi lähtenyt hänen läheisiään tai sellaisia, jotka ovat tunteneet hänet, haastattelemaan, Salminen valaisee.

Molemmat painottivat sitä, että eivät lähteneet tekemään imitaatiota roolihahmoistaan, vaan ottivat vapauden tehdä omanlaisen versionsa kyseisistä henkilöistä. Sarjassa nähdään myös kolmas oikeasti olemassa ollut henkilö, kun Elmer Bäck näyttelee Pentti Kouria.

– Emme lähteneet tekemään mitään näköispotrettia ja puhuimme myös Maaritin (Lalli) kanssa, että hän ei halua, että yritämme näyttää siltä henkilöltä. Se on enemmän, jos saa kiinni siitä persoonasta ja sitten tekee oman tulkintansa siitä, Bäck paljastaa.

Oikeita hahmoja on sarjassa muitakin ja sitten on sellaisia, joilla on oikea esikuva, mutta sarjassa heidän nimensä ovat keksittyjä. Tällainen on muun muassa Aku Sipolan näyttelemä oululainen insinööri Risto Salminen.

– Hahmo pohjautuu oikeaan henkilöön, jonka myös tapasin. Tämän hahmoni kautta tulee insinöörien, jotka usein jäävät taustalle ja heidän tarinansa on jäänyt kertomatta. Se on niin siistiä, kun tämä on tuotu Riston kautta ja muiden insinöörien kautta, se heidän panoksensa koko Nokiaan, Sipola iloitsee.

Sipolan esittämän Salmisen lisäksi sarjassa nähdään lakimies Katarina Tammi, joka myös pohjautuu elävään henkilöön. Tammen roolin sarjassa tulkitsee nuoresta iästään huolimatta jo monissa liemissä keitetty Satu Tuuli Karhu.

– Pari kertaa sain tavata hänet etäyhteyden kautta Zoomissa ja jutella sekä kysellä kysymyksiä. Se oli todella tärkeätä. Tuntuu arvokkaalta, että sai esittää ihmistä, jonka omiin kokemuksiin tämä hahmo pohjautuu. Sitten se tapaaminen tuo sitä vielä enemmän konkreettiseksi elämäksi. Siitä huokui sellainen energia, josta tuli hirveän hyvä mieli, Karhu miettii.

Made in Finland- televisiosarja nähdään C Moren suoratoistopalvelussa torstaina 14. huhtikuuta lähtien. Sarjan päärooleissa ovat Satu Tuuli Karhun, Sampo Sarkolan ja Aku Sipolan lisäksi Oona Airola sekä Emil Kihlström.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: MTV Pressi, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi