Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset; Draamapohjasta fantasiaelementteihin

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset elokuvan lehdistönäytöstä seurasi elokuvan pressitilaisuus, jossa Viihteen olohuone pääsi haastattelemaan ohjaaja Hannaleena Haurua ja pääosan esittäjiä Inka Haapamäkeä ja Rosa Honkosta.

– Idea on lähtenyt omista kokemuksista, parikymppisen naisen ystävyyksistä ja ensirakkauksista. Kirjoitin tarinaa aktiivisesti kolme vuotta ja vuosi meni valmisteluihin. Kuvaukset jälkitöineen kestivät pari vuotta. Käsikirjoituksen ensimmäiset versiot olivat draamapohjaisia. Tajusin kuitenkin, että se teksti ei tavoita tunnehavaintoja joita hain. Fantasiaelementit tulivat siinä vaiheessa kuvaan. Minulla on teatteritausta ja olen nuoresta asti pitänyt kirjoittamisesta. Elokuvasta olen kuitenkin löytänyt parhaan tavan ilmaista itseäni, kertoi Hauru.

Hannaleena Haurulla on takanaan monta lyhytelokuvaa, jotka ensimmäisen pitkän elokuvan tavoin käsittelevät rakkautta.

– Olen käsitellyt lyhytelokuvissani paljon aihetta rakkaus. Se varmasti juontaa juurensa siihen, että olen itse romanttisten elokuvien kasvatti. Haluan myös filmeilläni tuoda esille, että elokuvien tarinat onnellisine loppuineen eivät välttämättä heijasta oikeaa elämää. Minusta on itseasiassa hämmentävää kuinka rakkauden suhteen elokuvissa liikutaan todella pienessä lokerossa. Miehen ja naisen roolit ovat vielä vuonna 2017 hyvin perinteisesti kuvattuja. Se, että parisuhde vaikuttaa ainoalta onnen takeelta elokuvissa on todella hämmentävää, pähkäili Hauru.

Elokuvalla on ranskalainen myyntiagentti ja töitä tehdään paljon levittämisen eteen.

– Olen halunnut tehdä suomalaisen yleisön tavoittavan elokuvan ja toki huomannut valinnoissani, että esimerkiksi leikkausvaiheessa olisin voinut tuupata sitä enemmän art housen suuntaan. Katson itse aivan toisenlaisia elokuvia kuin mitä teen. Saan myös vaikutteita paljon nykytaiteista tai filosofiasta. Tuntuu, että mitä enemmän kehityn elokuvantekijänä, sitä enemmän haen vaikutteita alan ulkopuolelta, paljastaa Hauru.

Ohjaajan jälkeen tenttipenkkiin istuutuvat pääosia näyttelevät Haapamäki ja Honkonen.Haapamäki ja Hauru ovat tavanneet jo aiemmin.

– Tavannut Haurun yhdessä lyhytelokuvatapahtumassa puoli vuotta sitten. Hannaleena oli yksi suurimmista syistä miksi lähdin projektiin mukaan. Olin todella vaikuttunut myös hänen tavastaan kertoa tarina ja hahmoni kehityksestä, kertoo Haapamäki.

Jokaisella näyttelijällä on erilainen tapa valmistautua rooleihin.

– Yritin käsikirjoituksen kautta päästä hahmoon sisälle. Se oli lueskeluprosessi. Oli meillä toki myös treenejä, mutta ne olivat impropainotteisia, valottaa Honkonen.

Kyseessä ei ole perinteinen romanttinen draama. Mukana on pyrotekniikkaa ja fantasiaelementtejä. Turun jäähallilla kuvattiin suuri kohtaus, jossa oli liekinheittimiä ja vaahtosammuttimia.

– Se oli aivan mahtavaa ja todella hauskoja päiviä ne olivat. Kuvasimme pienissä osissa, sillä kohtauksessa sattui ja tapahtui niin paljon, kertasi Honkonen.

Ohjaajien kanssa työskentely saattaa olla haastavaa. Projektin kannalta on tärkeää löytää kemiat kuvaustiimin välille

– Hannaleena oli todella hyvä ohjaaja. Hän antoi melko vapaat kädet oman hahmoni rakentamiseen, kertoo Honkonen.

Honkonen käy vielä lukiota ja Haapamäelle Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset on ensimmäinen roolityö.

– Olen lähtökohtaisesti kiinnostunut projektista, en roolistani siinä. Opiskelen tällä hetkellä lavastusta, joten näytteleminen ei ehkä ihan lähitulevaisuudessa ole minun juttuni. Ei sitä kuitenkaan tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu, päättää Haapamäki.

– Teatterikorkeakoulu on tähtäimessä lukion jälkeen. Olen todella kiinnostunut näyttelemisestä ja jatkoakin on jo luvassa, mutta siitä projektista en vielä uskalla sanoa mitään, kuittaa Honkonen.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuva: Jan-Niclas Jansson

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi