Moottorisahalla kohahduttanut elokuvantekijä on poissa

Taiteiden yötä seurannut lauantai toi mukanaan suru-uutisen. Tobe Hooper, vuonna 1943 syntynyt ja kauhuelokuvilla menestynyt kulttiohjaaja on poissa.

Tobe Hooper nousi kuuluisuuteen vuonna 1974 valmistuneella elokuvalla Texasin moottorisahamurhat. Öljyosavaltion perämailla moottorisahalla teinejä pätkivästä naamarimiehestä ja tämän perheestä kertova elokuva on saanut kulttistatuksen. Ohjaaja teki filmille jatko-osankin vuonna 1986.

Hooper kertoi saaneensa idean elokuvaansa seisoessaan täynnä asiakkaita olevassa rautakaupassa. Ohjaajan mieleen juolahti, että alennuksessa olleella moottorisahalla olisi ostosten teko nopeutunut huomattavasti. Texasin moottorisahamurhat mukailee löyhästi myös Ed Geinin, pahamaineisen haudanryöstäjän ja naistensilpojan elämää. Wisconsinissa asunut mielipuoli valmisti ruumiista astioita, vaatteita ja jopa huonekaluja.

Hooper syntyi Teksasin pääkaupungissa Austinissa ja innostui elokuvien tekemisestä jo pikku poikana. Opintoihin mahtui filmi- ja radiokursseja Austinin yliopistolla sekä luentoja puolalaisen näyttelijän Baruch Lumetin luotsaamana. Texasin moottorisahamurhat avasivat Hooperille tien Hollywoodiin ja 1976 valmistui brutaali jättikrokotiililla ja psykopaatilla säikyttelevä Eaten alive. Sitä seurasi huvipuiston hirveyksistä kertova The funhouse (1981). Vuonna 1982 Hooper löi luovan päänsä yhteen Steven Spielbergin kanssa ja ohjasi tämän tarinasta filmin Poltergeist, joka on kerännyt valtavan suosion. Hooper palkittiin filmistä Saturn-palkinnolla, joka on Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Filmsin vuosittain myöntämä elokuvapalkinto. Maininnan arvoinen Hooperin tuotannossa on myös Stephen Kingin kirjaan perustuva tv-sarja Salem`s lot vuodelta 1979.

Tobe Hooper on innoittanut monia. Esimerkiksi muusikko Rob Zombie on kertonut olevansa suuri fani ja miehen musiikkivideoista sekä elokuvista voi selvästi aistia ”Hooperilaisen” tunnelman. Ridley Scott puolestaan kertoi saaneensa Alien-elokuvaansa vaikutteita Teksasin moottorisahamurhista. Hooper kuoli Sherman Oaksissa Kaliforniassa 74-vuotiaana.

Teksti ja kuva: Janne Kaarenoja

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi