Logan Lucky on bensankatkuinen veijarikomedia rikoslisukkein

Uudessa elokuvassaan Steven Soderbergh kuljettaa katsojan NASCAR-kilpailuun Charlotten kaupunkiin Pohjois-Carolinassa. Ryöstökomedian parasta antia on nokkela dialogi ja älyvapaat ideat.

Logan Lucky -elokuvan alussa Channing Tatumin näyttelemä Jimmy Logan saa potkut ja ryhtyy yhdessä Irakissa vammautuneen veljensä Clyden (Adam Driver) kanssa suunnittelemaan ryöstökeikkaa. Kohteena on Coca-Cola 600 -autourheilutapahtuma, jossa kahisevaa riittää. Konnajoukkoon tarvitaan toki myös ryöstökomedioille tyypilliseen tapaan kaunotar, pari koheltajaa ja kovanluokan ammattilainen, kassaholvit tunteva rikollinen Joe Bang (Daniel Graig). Bang lusii kuitenkin para-aikaa vankilassa ja homma mutkistuu entisestään, kun yllättäen hyvin suunniteltua ryöstöä pitää aikaistaa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että elokuvan kirjoittajaksi on IMDB:ssä mainittu Rebecca Blunt, jolle filmi on debyyttiteos. Spekulaatiot käsikirjoittajan henkilöllisyydestä pyörivät kuitenkin kuumana ensi-illan alla ja tekstin takaa paljastui lopulta Soderberghin vaimo, Jules Asner. Käsikirjoitus on täyttä timanttia kekseliäine juonenkäänteineen. Roistojen ovela suunnitelma ja siihen liittyvä suunnittelu toteutuksineen viihdyttävät. Soderbergh ohjaa 41:n elokuvan kokemuksella.

Huumoriarvo on filmissä korkealla, kun yhden parhaista roolisuorituksistaan tekevä Graig esittää kysymyksiä ja tarjoilee ratkaisuja vahvalla etelän aksentilla. Erityismaininnan voi antaa myös Driverille, joka muistetaan ehkä parhaiten uusimpien Star Wars -elokuvien mustaan viittaan ja naamariin pukeutuuneena Kylo Renina. Naisrooleissa nähdään Katie Holmes ja Hilary Swank.

Elokuva onnistuu monella alueella paremmin kuin Soderberghin edellinen ryöstökomedia Ocean’s Eleven, jota seurasivat sen surkeat jatko-osat. George Clooneyn ja Brad Pittin tähdittämässä elokuvassa konnakopla ryöväsi Las Vegasilaisia kasinoita. Miljöönä Charlotten pikkukaupunki ja mahtipontinen Charlotte Motor Speedway tarjoilevat pitkästä aikaa jotakin poikkeavaa peliluolien ja pankkiryöstöjen kirjoon. Vaikka elokuvan tapahtumat sijoittuvatkin keskelle autourheiluhulinaa, jäävät pakokaasujen täyttämän kilpa-autoradan tapahtumat minimiin. Elokuva jaksaa pitää mielenkiintoa yllä eikä ole liian pitkä. Aika menee oikeastaan kuin siivillä ja jättää hymyn huulille. Logan Lucky saa 3 / 5 pistettä. Soderberghin uutuus on ensi-illassa 1.9.2017.

 

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Claudette Barius

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi