Himoa ja pelkoa tyttökoulussa elokuvassa Lumotut

Sofia Coppolan uusi elokuva Lumotut perustuu Thomas P. Cullinanin The Beguiled -nimiseen romaaniin. Coppola on muokannut tarinaa ja karsinut hieman pois. Lopputuloksena on elokuva, joka ei yllä edellisen filmatisoinnin tasolle, mutta ei myöskään ole täyttä ajanhukkaa.

Vuonna 1971 valmistui Don Siegelin ohjaama ja Clint Eastwoodin tähdittämä elokuva Korpraali McB. Tarina haavoittuneesta sotilaasta ja tätä hoitamaan ryhtyneistä naisista on Siegelin henkilökohtainen suosikki omassa tuotannossaan. Sofia Coppola sanoi joskus ettei koskaan tule tekemään uusintafilmatisointeja. Nyt hän on sanomisistaan huolimatta tarttunut korpraalin tarinaan.

Elokuva Lumotut käynnistyy, kun Amy-niminen tyttö (Oona Laurence) törmää sienestysreissullaan haavoittuneeseen sotilaaseen (Colin Farrell). On meneillään Yhdysvaltojen sisällissota ja suuri osa siviileistä on lähtenyt evakkoon. Amy asuu isossa tyttökoulussa, jossa tämän lisäksi on muutama muukin oppilas sekä tietysti koulun johtoporras. Lähestyvien tykkien jyrinästä huolimatta opiskelu on ahkeraa. Koulun johtajatar Martha Farnsworth (Nicole Kidman) tarjoaa korpraali McBurneylle suojan huolimatta siitä, että kyseessä on vihollinen. Ennen pitkää koko tyttökoulun väki alkaa lämmetä vieraalleen, joka saa oleskeluluvan toipumiseensa asti. Kun himot heräävät, on idyllisen ison talon rauha lopullisesti menetetty.

Kidman, Kirsten Dunst ainoana kouluun jääneenä opettajattarena sekä Elle Fanning vanhimpana oppilaana tekevät hyvää työtä McBurneyn huomiosta kilvoittelijoina. Farrell on puolestaan täysin Eastwoodin vastakohta. Vuoden 1971 korpraali oli paljon kylmempi mies kuin Coppolan McBurney. Korpraalin sympaattisuus ja se, että Coppola on luonut McBurneylle täysin uuden taustatarinan saavatkin luultavasti alkuperäisen elokuvan fanit hämmästelemään. Vihollista auttanut lääkintämies on yhtäkkiä sotilaskarkuri.

Siegelin elokuva on myös kaikin puolin synkempi ja brutaalimpi kuin Coppolan. Jälkimmäinen kertoo tarinaa naisten näkökulmasta. Korpraali McBurneyn muistelemat takautumat on karsittu ja samoin on tehty osalle hahmoista. Esimerkiksi Siegelin filmissä keskeistä osaa näytellyt orja loistaa poissaolollaan. Positiivista Lumotuissa on se, että seksin määrä on jätetty minimiin. Kerran katsottavana elokuvana filmi saa kaksi pistettä viidestä. Lumottujen ensi-ilta on 1.9.2017.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Ben Rothenstein

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi