Atomic Blondessa ruuti on kuumaa kylmän sodan repimässä Berliinissä

300-elokuvan ja sen jatko-osan käsikirjoituksesta vastannut Kurt Johnstadt vie uusimmalla sarjakuvasovituksellaan katsojan keskelle kylmää sotaa. Atomic Blonde perustuu Antony Johnstonin sekä Sam Hartin The Coldest City -sarjakuvaan ja toimii valkokankailla paremmin kuin Frank Millerin 300.

Atomic Blonde -elokuvassa liikutaan vakoojien ja salamurhaajien maailmassa. Berliinin muuri on viittä vaille murtumassa ja päähenkilö on MI6-agentti Lorraine Broughton, jota näyttelee tyrmäävä Charlize Theron. Kaunotar ottaa vastustajia hengiltä niin nyrkein kuin pistooleinkin etsiessään rannekelloon piilotettua listaa kaksoisagenteista. Luonnollisesti listan haluavat saada käsiinsä myös CIA, venäläiset ja kaikki kynnelle kykenevät vakoojat Berliinissä. Tämä takaa ettei luoteja säästellä.

Toimintaa riittää alkuminuuteilta lopputeksteihin ja kamppailukohtausten kuvaus on toteutettu todella hyvin. Istuipa millä penkkirivillä tahansa, pääsee katsoja sananmukaisesti toiminnan ytimeen kameran pyöriessä mätkinnän keskellä ahtaissa paikoissa.

Atomic Blonde ei kuitenkaan pelkästään ole toimintaa ja kaahailua. Se on trilleri, jossa arvuutellaan kuka tosiasiassa on kuka ja kuka pettää kenet. Värimäärittelyllä on haluttu korostaa sarjakuvamaisuutta ja visuaalisesti elokuva on upea. Harmaa ja sateinen Berliini toimii loistavana kontrastina neonvaloissa kylpeville yökerhoille ja hotelleille. Käyttännössä jokaisessa kohtauksessa on musiikkia. Sanoitukset on mietitty yksiin tarinan kanssa; milloin kappaleella London Calling, milloin Queenin Under Pressure. Hengähdystauot laulujen välillä eivät kuitenkaan anna äänisuunnittelun puuduttaa.

Broughtonin seuraan Berliinissä liittyvää viettelijätär Delphineä näyttelee Muumiossa sähissyt Sofia Boutella. Nainen on hyvä lisä muutenkin nimekkääseen näyttelijäkaartiin. Miespääosassa on X-Menistä tuttu James McAvoy ja sivuosista löytyy Tarantinon Inglorious Basterdsista ponkaissut Til Schweiger ja John Goodman. Ohjaajana on David Leitch, jolle Atomic Blonde merkitsee ensimmäistä suurenluokan ohjaustyötä. Mies selviytyy hyvin ja elokuvassa on paljon stuntteja, joihin Leitch on aikaisemmin erikoistunut. Filmi on allekirjoittaneen mielestä yksi parhaista sarjakuvasovituksista ja ansaitsee meriiteillään 3 / 5 pistettä. Atomic Blonde on elokuvateattereissa perjantaina 4.8.2017.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi