Joel Mäkinen loistaa tänä kesänä Neumannina Hämeenlinnassa “Tämä on todella mielenkiintoinen rooli”

Hämeenlinnan uudessa kesäteatterissa nähdään tänä kesänä 80-luvun supersuositusta yhtyeestä Dingosta kertova musikaali. Yhtyeen nimeä kantava musikaali on Otto Kanervan ohjaama, joka nähtiin vuosi sitten Raumalla. Musikaalissa Neumannia esittää nuori lahjakas näyttelijä Joel Mäkinen.

– Tämä on todella mielenkiintoinen rooli. Kysymyksessä on tällainen Suomirokin järkäle ja tyyppi, joka on vielä oikeasti elossa, ja vahvasti tekee hommia vielä. Se on erikoinen juttu näyttelijälle, mutta hieno mahdollisuus, Mäkinen toteaa.

Alkuperäisen Dingon jäseniä, mukaan lukien Neumann, oli katsomassa tämän kesän ensi-iltaa Hämeenlinnassa. Mäkiselle Neumannin istuminen katsomossa tuntui tietysti jännittävältä, mutta myös hienolta.

– Kyllä se on iso juttu. Nipa on onneksi antanut mulle hyvän mandaatin, että saan ohjata tätä laivaa. Onhan se tietysti jännittävää, Mäkinen kiteyttää.

Mäkisen moni saattaa muistaa muun muassa Presidentti-sarjasta, jossa hän näytteli Samuli Edelmannin näyttelemän tasavallan presidentin Henri Talvion poikaa Elias Talviota. Näyttämön ehkä tunnetuin näyttelijä on konkari Eppu Salminen, joka pääsee tekemään tulkintansa muun muassa Dingon managerista Lasse Norreksesta.

– Lasse Norreksen kohdalla pitää olla tietynlaiset silmälasit ja tietynlainen tapa puhua, puherytmi ja kaikkea tällaista, Salminen kertoo.

Salminen kuunteli Kuubassa Kerjäläisten valtakuntaa

Salmiselle Dingo-musikaalin tekeminen on ollut mieluisa projekti. Jo sen takia, että mies on sitä ikäluokkaa, jolloin Dingo oli kova sana. Hän muistelee aikaa, jolloin Dingon Kerjäläisten valtakunta– albumi ilmestyi.

–Satuin silloin olemaan lomamatkalla Kuubassa. Siellä, kun kuunteli meren rannalla niitä kappaleita, jotka on tehty merellä, osui se kovasti. Näin livenäkin heidät. Myöhemmin, kun olen jonkun verran tehnyt radiohaastatteluita, Neumannin kanssa ystävystyttiinkin, kun hänestä tein monta haastattelua ja molemmat olemme brittijalkapallon ystäviä, Salminen muistelee.

– Tässä on tosi kiva olla mukana, kun ohjaaja on vanha pukuhuonekaverini Työväenteatterista ja toinen käsikirjoittajista on vaimoni. Tämä oli tällainen miellyttävä proggis.

Salminen nähdään lavalla niin Norreksena kuin Neumannin isänä. Muita hahmoja hänellä ovat rehtori, puosu ja toimittaja. Kokenut näyttelijä on mielissään, kun saa tehdä useamman roolin samassa näytelmässä.

– Päähahmot ovat Neumannin faija ja Lasse Norres. Ne ovat aika vastakkaiset keskenään ja niitä on kiva tehdä, kun ne vaihtuvat toisesta toiseen. Isä on aika sulkeutunut ja hiljainen, käsiä nyrkissä taskussa pitävä suomalainen mies ja Norres on taas sellainen maailmankansalainen, stadilainen hölösuu, Salminen kuvailee.

Kun hahmon taustalla on oikea henkilö ja ihmisille tuttu, on sen tekemiseen tietysti otettava tiettyjä maneereita mukaan, kun taas tuntemattomampaan hahmoon voi tuoda omanlaisia juttuja. Myös Mäkiselle Neumannin hahmoon valmistautumiseen täytyi tehdä ennakkotöitä.

– Kuuntelin luonnollisesti Dingon musiikkia paljon, mutta olen lukenut myös Neumannin Tähti ja meripoika omaelämänkertakirjan. Käynyt paljon keskusteluita Nipan kanssa. Katsonut YouTubesta paljon eleitä ja liikehdintää. Sitten meillä oli Porin murre konsultaatiota, että pääsee siihen Porin fiilikseen, Mäkinen valaisee valmistautumisestaan hahmoonsa.

Dingo-musikaalia esitetään Hämeenlinnassa 19. elokuuta saakka. Lue myös OlkkariViihteen arvostelu näytelmästä.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Hanna Kanerva, Joni Hildén, Juhamatti Nieminen

Lue myös: Dingomania nousee taas – Dingo-musikaali Hämeenlinnassa saa ensi-iltansa

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi