Dingomania nousee taas – Dingo-musikaali Hämeenlinnassa saa ensi-iltansa

Suomessa syntyi 80-luvulla suuri ilmiö, kun porilaisyhtye nousi parrasvaloihin, yhtye, joka tunnettiin nimellä Dingo. Samanlaista ilmiötä ei ole nähty ennen eikä jälkeenpäin. Yhtyeen elinkaari tuolloin kesti muutaman vuoden, mutta musiikki on jäänyt elämään.

Viimeisten vuosien aikana Dingosta on tehty radiokuunnelma ja viime kesänä Rauman kesäteatterissa näyteltiin Dingo-musikaali. Tänä kesänä tuo musikaali on siirtynyt Hämeenlinnan teatteriin.

– Niin oli tarkoitus, että tämä tehtiin ensin Raumalle ja nyt sitten Hämeenlinnaan, musikaalin ohjannut ja käsikirjoittanut Otto Kanerva kertoo.

Näin on ollut aiemminkin, viime kesänä Hämeenlinnassa esitettiin Kanervan ja Mikko Kivisen käsikirjoittama sekä Kivisen ohjaama Mitä kuuluu Marja-Leena?-musikaali, joka sai ensi-iltansa edellisenä kesänä Raumalla.

Musikaali ja elokuva

Dingo-musikaalin käsikirjoittajana on Kanervan lisäksi Kaisa Kuikkaniemi, joka kirjoitti Ylellä kuullun radiokuunnelman. 80-luvun huippusuosittu yhtye on ollut tapetilla nyt paljon, sillä Mari Rantasila on ohjaamassa yhtyeestä elokuvaa, jonka olisi tarkoitus tulla ensi-iltaan vuonna 2024.

– Odotan tietenkin suunnattomalla mielenkiinnolla, luonnollisesti, koska aavistus on, että tästä tulee hemmetin hyvä ja katsottu. Tähän vielä komppina, kun on tulossa Dingo-elokuva. Suoraan sanottuna tässä on menossa aikamoinen hype, Dingon solistina tunnettu Pertti Neumann iloitsee.

Musikaali saa Hämeenlinnan ensi-iltansa keskiviikkona 28. kesäkuuta. Näyttämöllä nähdään liki sama kaarti, joka viime kesänä villitsi Raumalla.

– Meillä on jotain vaihdoksia ja joitain tuurauksia. Yksi naisosa on vaihtunut, mutta muuten on pysynyt samana ja niin oli ajatuskin, Kanerva toteaa.

Neumannia musikaalissa näyttelee Joel Mäkinen ja muut bändin jäsenet ovat Patrik Hvitsjö, Taneli Läykki, Pyry Smolander ja Olli Tulkki. Dingo-yhtyeen keulakuva on mielissään siitä, että heidän tarinansa kiinnostaa.

– Totta kai olen otettu siitä, että tämä kiinnostaa. Mutta onhan tämä myös kiinnostava aihe, luulen ihmisten haluavan sitä 80-luvun hyvää aikaa ja sen jollakin tavalla Dingo yhdistää eri sukupolvia koko ajan. Se merkitsee mulle paljon, että tämä ei ole vain meidän nostalgiannälkäisten juttumme, Neumann pohtii.

Hänellä on siitä omakohtaista kokemustakin, kuinka Dingo on koskettanut sukupolvea, joka ei ole elänyt Dingo-huuman ollessa korkeimmillaan.

– Tulin tuolta Espanjan aurinkorannikolta keikoilta, niin mua pysäyttelee siellä 14-15-vuotiaat tytöt ja pojat, ”Vau, Neumann perkele” shortseissa siellä. Tämä menee jo vähän yli rajojen, Neumann valaisee.

Dingo-fani jo nuorena

Dingo oli 80-luvulla kova juttu, jonka kaikki tietää ja jokainen suomalainen myös tänä päivänä tuntee Levottoman tuhkimon ja Nahkatakkaisen tytön eikä kukaan ole välttämättä voinut olla kuulemasta Autiotaloa tai Sinä ja minä- kappaletta. Myös musikaalin ohjanneella Otto Kanervalla on oma kosketuksensa Dingoon.

– Itse olen 80-luvun nuori ja diggailin Dingoa. Dingomaniahan oli silloin suuri, pääuutisia myöden uutisoitiin. Iltauutisissa kerrottiin, kun Dingo hajosi, Kanerva paljastaa.

Musikaalin tekoon vaikutti siis se, että Kanervalla oli oma henkilökohtainen kosketus, mutta myös se, että Dingosta ei ollut vielä tehty musikaalia ja sellaisen ehdottomasti tuo kaikkien aikojen suosituin kotimainen yhtye ansaitsi.

– Olen tykännyt tehdä suomalaisen populäärimusiikin ympärille kietoutuneita aiheita. Kun niitä seuraan ja tunnen historiat, niin se on kauhean luonteenomaista tehdä sellaista. Dingosta oli helppoa löytää aineistoa, kun pään sisällä oli jo niin valtava aineisto. Sitten vielä kertasi ja luki kaikki kirjat, ja katsoi YouTubet sekä dokumentit, Kanerva kertaa prosessia.

Dingo-musikaali saa Hämeenlinnan ensi-iltansa keskiviikkona ja se pyörii Hämeenlinnan uudessa kesäteatterissa 19. elokuuta saakka.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi