Esko Salmiselle Betoni-Jussi – Paljasti seuraavan projektinsa

Jussi-Gaalassa nähtiin tunteikas hetki, kun yksi Suomen suurimmista, ellei jopa suurin näyttelijä, näyttelijäliiton ylinäyttelijäksi nimittämä Esko Salminen palkittiin Betoni-Jussilla. Salminen on tehnyt todella pitkän uran niin elokuva- kuin teatterinäyttelijänä.

Elämäntyöstään elokuvan eteen palkittu suuri taiteilija sai Jussi-Gaalan yleisöltä ansaitut suosionosoitukset. Hetki oli haikea, tunteikas ja samalla tavalla erittäin kunnioittava suurta legendaa kohtaan.

– Kyllä se on voimakas tunne, kun kyse on elämäntyöstä. Tulee voimakkaat muistot mieleen, itse asiassa, kun ensimmäiset elokuvat on tehnyt vielä ihan poikasena. Kyllä se liikuttaa, Salminen kertoo.

Salminen on uransa aikana nähty monissa eri elokuvissa, rooleja on ollut laidasta laitaan. Hänet on nähty valkokankaalla everstinä, mutta myös pohjalaisena alkoholisoituneena mattokauppiaana. Sivuosa-Jussin hän sai vuonna 1992 elokuvasta Tuhlaajapoika. Kun elokuvia on paljon, on vaikea nostaa sitä erityistä sieltä esille.

– Niitä on niin paljon ja vanha totuus on, että muut roolit tulevat mustasukkaiseksi, jos rupeaa kehumaan yhtä. Tietysti Veikko Aaltosen Tuhlaajapoika oli, kun sain näyttää itsestäni erilaisen puolen, vaikka olihan Aki Kaurismäen Hamletissa tämä Klaus vähän samalla linjalla, Salminen pohtii.

Dokumentin teko alkaa huhtikuussa

Salminen on nähty elokuvissa yhdeksällä eri vuosikymmenellä. Ensimmäinen rooli oli jo vuonna 1949 elokuvassa Katupeilin takana. Tuossa elokuvassa näyttelivät myös Eskon vanhemmat Kyllikki Väre ja Unto Salminen. Elokuvien tekeminen on aina ollut miehestä miellyttävää, eikä hän vieläkään ole työntekoa lopettanut.

– Juuri eilen tehtiin sopimus, että aloitan dokumentin teon, jonka Veikko Aaltonen ohjaa minusta. Huhtikuussa aloitamme tekemään, Salminen paljastaa.

Monien kunnioittama ja ihailema legenda antaa arvostusta myös nykyisille elokuvien tekijöille, vaikka hiottavaakin hänen mielestään vielä olisi.

– Suomalainen elokuva on kehittynyt koko ajan. Ne ovat tavattoman taitavia, teknisiä. Aiheet eivät ehkä ole kaikilta osin, siellä olisi vielä tekemistä, mutta kyllä osaavaa porukkaa on, Salminen kehuu.

Suomalainen elokuva on saanut paljon Esko Salmiselta ja suomalaiset elokuvien katsojat ovat saaneet nauttia taiturimaisista roolisuorituksista. Lukuisia ikimuistettavia rooleja niin elokuvissa kuin teatterin lavallakin. William Shakespearen tuotanto on kulkenut miehen matkassa jo vuosia, ja siitä saivat nauttia myös Jussi-Gaalan yleisö, ylinäyttelijän antaessa näytteen lausuntataidoistaan.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Miikka Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi