Tuuri pettyi romaanistaan tehtyyn elokuvaan: “Tekijät eivät käsittäneet mistä siinä oli kysymys”

Syksyllä ensi-iltansa saava Ikitie on kuudes elokuva, joka perustuu Antti Tuurin kirjoittamaan kirjaan. Tunnetuimpia Tuurin kirjoihin perustuvia elokuviahan ovat Pohjanmaa ja Talvisota. Niiden lisäksi valkokankaalla on nähty niin ikään Hakalan sukuun perustuvat Ameriikan raitti ja Lakeudun kutsu sekä sotaelokuva Rukajärven tie. Tuuri pitää tärkeänä sitä, että Ikitie- romaanista tehdään myös elokuva.

– Kyllähän se tavoittaa sillä tavalla useampia katsojia ja lukijoitakin, ehkä uutta painostakin tästä kirjasta. Kyllä se, niin kuin Talvisota- romaaninkin suhteen nähtiin, kun elokuva saavutti suuren menestyksen, niin se vei myös kirjaa mukanaan. Kirjastahan tullut sellainen steadyseller- klassikko ja siitä tehdään edelleen uusia painoksia, Tuuri mietti.

Kauhavalaiseen Hakalan sukuun perustuvan Pohjanmaa- kirjasarjasta on tehty suurin osa elokuvaksi. Ainoastaan Uusi Jerusalem ja Maan avaruus ovat jääneet filmatisoimatta. Kaksi ensimmäistä romaania, Pohjanmaa ja Talvisota kuvattiin 80- luvun loppupuolella Marko Röhrin tuottamana ja Pekka Parikan ohjaamana. Molemmissa elokuvissa keskeisessä roolissa, Talvisodassa Martti Hakalana ja Pohjanmaassa Erkki Hakalana oli karismaattinen Taneli Mäkelä.

“Törhönen ja Donner eivät käsittäneet mistä siinä oli kysymys”

Pohjanmaassa keskitytään yhteen kesäiseen päivään Kauhavalla, kun taas Talvisota kertoo Martti Hakalan, Pohjanmaassa esiintyvien Hakalan poikien isän, silmin sodan kauheudet. Hakalan suvun tarinaa kertoo myös kolmas Tuurin kirjaan perustuva elokuva Ameriikan raitti, jonka Parikan sijasta ohjasi Lauri Törhönen ja tuotti Jörn Donner.

– Donner osti siihen oikeudet ja Törhönen teki käsikirjoituksen. Mä en ole koskaan oikeastaan pitänyt siitä elokuvasta, Tuuri tunnusti.

– Siitä tuli niin torso, kun Donnerin rahat riitti vain niihin Floridan kuvauksiin.

Ameriikan raitti- elokuvassa, jossa Taneli Mäkelän sijasta Erkki Hakalan roolissa nähtiin Kari Sorvali, kuvattiin pääosin Floridan auringon alla, vaikka kirjassa seikkaillaan Floridan lisäksi myös Kanadassa, jossa Erkki käy etsimässä sukulaisiaan.

– Perustarina jäi siitä sekä Törhöseltä että Donnerilta…Käsittämätöntä, he eivät käsittäneet mistä siitä on kysymys, Tuuri puhahti.

– Sen takia siitä tuli vähän tylsä.

Tuurin mukaan Törhönen elokuvan ohjaajana ja käsikirjoittajana ei löytänyt sitä punaista lankaa, joka kirjassa oli. Tarinan kannalta keskeisimpiä asioita, kuten vierailu Kanadan puolella oli elokuvasta jätetty tyystin pois, joka teki elokuvasta hieman yksioikoisen ja jätti myös pääroolin näytelleen Kari Sorvalin vähän pulaan roolihahmossaan.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi