Antti Tuurin Ikitie kertoo vaietun tarinan

Syyskuun puolivälissä elokuvateatterit valtaa elokuva, joka tulee herättämään tunteita. Elokuva pohjautuu Antti Tuurin kirjoittamaan Ikitie- romaaniin, jossa kauhavalainen Jussi Ketola haetaan kotoaan keskellä yötä ja viedään itärajalle tapettavaksi. Hän onnistuu kuitenkin pakenemaan itärajan taakse, jossa miestä odottaa sitten toisenlaiset kauhut.

Tiistaina pokkaripainoksena kauppoihin ilmestynyt Ikitie pohjautuu tositarinaan, jonka on Tuurille kertonut hänen äitinsä kaukainen sukulainen, jonka isä oli ollut Amerikassa siirtolaisena 1900- luvun alkupuolella, muuttanut sieltä takaisin Pohjanmaalle ja ostanut talon. Amerikassa tähän mieheen oli tarttunut sosialismia ja Suomeen tultuaan hän oli perustanut kylälle työväenyhdistyksen, mutta kieltäytyi lähtemästä kansalaissotaan punaisten puolella.

– Hän jatkoi kuitenkin sitä aatteen puhumista, joka ei ehkä sitten ollut kovin viisasta, kun Lapuan liike nousi ja hän asui Kauhavalla, Lapuan naapuripitäjässä. Yhtenä yönä sitten tulivat Lapuan liikkeen miehet, veivät hänet autoon ja kuljettivat itärajalle asti etappiteitä pitkin, Tuuri kertoi.

Lapuan liike toimi 1930- luvun taitteessa kommunisminvastaisena kansanliikkeenä, jonka toimet eivät kaikkinensa kestäneet päivänvaloa. Liikkeen toimintaan kuului muun muassa se, että he kyyditsivät itärajalle heidän mielestään väärin ajattelevia ihmisiä.

– Etappitietä, jota pitkin Lapuan liikkeen miehet kuskasivat näitä muilutettavia, niin he sanoivat sitä ikitieksi. Sen takia tämän kirjan nimi on Ikitie, Tuuri opasti.

Yksi ikitielle joutuneista oli Tuurin äidin kaukaisen sukulaisen isä, joka keskellä yötä haettiin kotoaan Kauhavalta. Mies vietiin autoon ja kuljetettiin ikitietä pitkin itärajalle saakka.

– He yrittivät tappaa hänet siinä rajalla, mutta hän pääsi pakenemaan Neuvostoliiton puolelle. Myöhemmin Neuvostoliitosta tuli vain kirje, että hän on kuollut Petroskoissa niihin vammoihin, jotka on saanut silloin kun häntä ammuttiin, Tuuri taustoitti.

Kirja ja elokuva eivät kerro aivan yksi yhteen tätä tarinaa todellisten tapahtumien kanssa, sillä Tuurin mukaan mitään viitteitä tämän pohjalaisen miehen myöhemmistä vaiheista ei ole, vaan hän todellakin olisi kuollut Petroskoissa.

– Mä jatkoin tarinaa ajatellen, että ei se GPU luotettavimpia tiedottajia Suomeen päin ollut ja ehkä hän jäikin eloon. Sitten kun oli kiinnostanut tämä Kanadasta ja Amerikasta tulleet siirtolaiset, jotka 20- ja 30- luvulla tulivat nimenomaan Itä-Karjalan autonomista tasavaltaa rakentamaan. Sain siihen sitten liitettyä tämän Jussi Ketolan tarinan, Tuuri valaisi.

Vaikka tarina pohjautuu tositarinaan, niin tämän kaukaisen sukulaisen isän nimi ei kuitenkaan ollut Jussi Ketola, vaan se on Tuurin keksimä nimi tälle hahmolle. Ikitie ei ole ensimmäinen Tuurin kirja, jossa Jussi Ketola seikkailee, sillä Taivaanraapijat ja Kylmien kyytimies kertovat Jussi Ketolan tarinaa.

AJ Annilan ohjaama, Ilkka Matilan tuottama ja Tommi Korpelan tähdittämä elokuva saa ensi-iltansa Suomessa syyskuun 15. päivä.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Kuvat elokuvasta: Andres Teiss

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi