Salminen Mujeesta: Todellinen ilopilleri

Tiistaina julkaistiin kirja näyttelijä Juha Mujeen elämästä. Yksi merkittävä hahmo Juha Mujeen uran varrella on ollut ylinäyttelijäksikin tituleerattu Esko Salminen. Salminen kohtasi ensimmäisen kerran Mujeen jo miehen ollessa Teatterikorkeakoulussa.

  • Se oli Jyväskylän kesässä 1969. Mähän tein töitä tämän teatterikoulun kurssin kanssa, siis nimenomaan tämän Juhan Mujeen kurssin kanssa, Salminen selvensi ensimmäisiä kohtaamisia.

Askeleet kohtasivat uudelleen heti Teatterikorkeakoulun jälkeen, kun Kalle Holmberg kiinnitti nuoren Juha Mujeen Turun Kaupunginteatteriin. Esko Salminen ja Juha Muje tekivät monia yhteisiä produktioita Turussa, kuten myös Turun jälkeenkin.

  • Hän on kyllä yksi hauskimmista ja lahjakkaimmista kavereista, mitä mullakin on ollut tämän kohta 60 vuotta kestäneen näyttelijäuran aikana. Todellinen riemupilleri, Salminen kehui.

Salminen arvostaa Juha Mujetta niin näyttelijänä kuin ihmisenä ja hänen mukaansa Muje on lahjakas kaveri, joka oivalsi asiat nopeasti. Myös Mujeen huumorintajun Esko Salminen on pistänyt merkille.

Yksi suurimmista esityksistä, josta vielä tänä päivänäkin puhutaan, on Turun Kaupunginteatterissa vuonna 1972 tehty Seitsemän veljestä. Aleksis Kiven teoksen Turun Kaupunginteatteriin ohjasi teatterin silloinen johtaja Kalle Holmberg. Esko Salminen näytteli Juhanin roolia, kun taas Juha Muje oli joukon nuorimmainen Eero.

  • Se tehtiin aika nopeasti, siis 37 harjoitusta, kun ajattelee että nykyisin minimimäärä on kaksi kuukautta. Se, että saatiin sellainen esitys aikaan, niin se oli kyllä pieni ihme, Salminen mietti.

Seitsemän veljestä oli aikanaan suuri näytelmä Turussa ja sen esitykset menivät hyvin kaupaksi. Näytelmässä oli Salmisen ja Mujeen lisäksi liuta muita huippunäyttelijöitä, joiden nimet ovat jokaisen suomalaisen huulilla, kuten Heikki Kinnunen ja Vesa-Matti Loiri.

  • Se oli tärkeä siinä vaiheessa Turussa, jolloin meitä yritettiin ajaa ahtaalle tietyltä taholta. Eihän suuri yleisö sitä tehnyt, mutta yhtäkkiä siellä oli monta sataa metriä pitkät jonot ja turkulaiset valittivat yleisönosastossa, että eivät saa enää lippuja omaan teatteriinsa, Salminen muisteli.

  • Se oli tärkeää meille ihan taktisesti, että silloin sulut poistuivat ja me saatiin hetki hengittää vähän vapaammin.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 19.9.2017

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi