Elokuvaväki oppositiojohtajan toteamuksesta “Se ei ole mitään luksusta”

Tiistaina Yle vaalitentissä Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi kulttuurin olevan luksusta ja siitä voisi hänen mielestään leikata. OlkkariViihde päätti tiedustella Jussi-Gaalassa, mitä mieltä näyttelijät oikein ovat Purran mielipiteestä.

– Se ei ole mitään luksusta. Me kaikki kulutamme kulttuuria, jotkut maksavat enemmän ja jotkut vähemmän. Siksi valtion budjetista täytyy se prosentti saada, että kaikki voisivat nimenomaan kuluttaa sitä kulttuuria, että se olisi halvempaa ja kaikilla olisi mahdollisuus kuluttaa sitä, ohjaajana, laulajana ja näyttelijänä meritoitunut Mari Rantasila paaluttaa.

Rantasila ei ole mielipiteensä kanssa yksin, kun puhutaan siitä, onko kulttuuri luksusta vai ei. Jussi-Gaalan punaiselle matolle vaalikiireiltään tullut viestintä- ja liikenneministeri Timo Harakka (SDP) nauttii myös itse kulttuurista.

– Kyllähän se on enemmän kuin luksustuote. Se on sellainen asia, joka on meidän jokaisen viihtymistä ja hyvinvointia edesauttava. On ilahduttavaa nähdä, miten kotimainen, suomenkielinen ja ruotsinkielinen kulttuuri pystyy kilpailemaan monikansallisen viihteen kanssa, Harakka toteaa.

Luksustuotteeksi kulttuuria ei kategorisoi myöskään nykyinen kokoomuksen kansanedustaja, entinen purjehtija Sari Multala. Vantaalainen Multala oli ehtinyt myös vaalikiireiltään Jussi Gaalaan paikan päälle.

– Mielestäni nimenomaan elokuvatuotanto on osoitus siitä, että se on koko kansan asia ja moni muukin asia. Meillä on todella paljon sellaista kulttuuria, joka on kaiken kansan saavutettavissa ja näin pitää ollakin. Totta kai on myös sellaista kulttuuria, joka on luksusta, ehkä se on myös hyvä. Kaikki tarvitsee elämäänsä joskus luksusta ja luksuksenkin täytyy olla kaikkien saavutettavissa, Multala sanoo.

Jussi-Gaalassa ehdolla oleva näyttelijä Iina Kuustonen myöntää joskus miettineensä, mikä on kulttuurin ja hänen tekemänsä työnsä tarkoitus. Korona-aika viimeistään kertoi hänelle sen, millainen merkitys kulttuurilla on.

– Ei meitä olisi ilman kulttuuria. Me hengitämme sitä, Kuustonen kuittaa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan toteamus kulttuurista luksuksena ei saa tuulta purjeisiin ainakaan Jussi-Gaalan vieraiden keskuudessa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Miikka Hildén, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi