Yö-manageri yhteistyöstä Olli Lindholmin kanssa: “Se oli match made in heaven”

Jokainen suomalainen tuntee Yö-yhtyeen ja tietää, että yhtyeen sielu ja ääni oli helmikuussa 2019 yllättäen menehtynyt Olli Lindholm. Moni ei kuitenkaan tiedä, mitä kaikkea tapahtuu bändien taustoilla, millaisia ihmisiä siellä on.

Yksi sellainen ihminen on Yö-yhtyeen pitkäaikainen taustavaikuttaja, manageri ja PR-asioiden hoitaja Taija Holm. Holmilta ilmestyi juuri Docendon julkaisemana kirja musiikkibisneksen sisäpiiristä nimeltään Loppuunmyyty.

Hänen uransa musiikkibisneksessä alkoi vuonna 2001 Poko Recordsin markkinointipäällikkönä. Musiikki oli ollut vahvasti hänen elämässään mukana ja oli luonnollista, että alalta löytyisi hänelle työpaikka.

– En halunnut olla artistina, enkä oikein siinä vaiheessa keksinyt, mikä se työ voisi olla. Elämä sitten ajautui siihen, että levy-yhtiöstä löytyi lehti-ilmoituksella tällainen markkinointipäällikön homma, Holm kertoo.

Erilainen työhaastattelu

Työhaastattelu Poko Rekordsille ei ollut aivan tavanomainen, vaan voisiko sanoa monivaiheinen. Haastattelukertoja oli useampia, kun ennen messuyhtiön palveluksessa toiminut Taija Holm kävi tapaamassa Poko Rekordsin Epe Helenius, jonka kandidaatti tiesi jo entuudestaan Suosikin sivuilta.

– Ensimmäinen haastattelukerta oli vähän erilainen kuin muissa työpaikoissa kuvittelisi olevan. Se oli enemmän tällainen musavisatyyppinen. Kuka on Anssi Kela? Kenen biisi on Taiteilijaelämää? Tämän tyyppisiä kysymyksiä.

– Osasin vastata niihin kysymyksin, koska olin lukenut Suosikit ja Soundit sekä muun kirjallisuuden aika lailla kannesta kanteen. Viettänyt aikaa Anttilan Top Tenissä. Sikälikin olin aika vahvoilla tässä visatyyppisessä haastattelussa, Holm muistelee.

Pelkästään musavisalla ei haastattelua selvitetty, vaan kierroksia oli useampia. Ensimmäisen kerran jälkeen Holm sai tekstiviestin, jossa pyydettiin uuteen haastatteluun ja sitten taas uuteen haastatteluun.

– Se oli enemmän sellaista keskustelua ja Epe halusi testata, toimiiko meidän kemiamme. Loppu viimein tämä on henkilöbisnestä ja sinun tarvitsee tulla toimeen niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa teet tätä työtä, Holm pohtii.

Lopulta työpaikka irtosi hänelle ja seuraavaksi ennen jakkupukuun messuyhtiön palveluksessa työskennellyt Holm siirtyi istumaan Poko Rekordsin toimistolle. Jakkupuku vaihtui huppariin ja T-paitaan.

Kohtaaminen Yön keulakuvan kanssa

Yksi hänen tulevaisuutensa merkittävämpiä kohtaamisia oli, kun hän tapasi Olli Lindholmin, Yö-yhtyeen porilaissyntyisen laulusolistin.

– Hän tuli levy-yhtiöön käymään ja minua yllätti se porilaisuus. Sellainen suorasukaisuus ja vähän ehkä outo huumori. Siitä jäi lämpimät fiilikset totta kai, koska olin jotenkin jo muodostanut hänestä etukäteen kuvan, kun olin paljon Yö-yhtyettä kuunnellut ja tunsin biisit. Olin myös lukenut paljon ja tunsin hänen taustatarinansa. Ei se siitä paljoa eronnut, Holm kertaa tulevan pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa ensimmäistä kohtaamista.

Yhteinen sävel Lindholmin ja Holmin kesken löytyi hyvin nopeasti, koska heiltä löytyi toisiaan täydentäviä ominaisuuksia.

– Olen tällainen tehokas eteläpohjalainen ja hän oli suorasukainen porilainen, niin se oli tällainen match made in heaven sitten lopulta, Holm toteaa.

Vaikka Taija Holm oli ollut Yö-yhtyeen fani ennen heille töihin tuloa, oli hän siitä huolimatta osannut suhtautua yhtyeeseen työnä eikä fanina. Yhteistyö kokoonpanon kanssa oli ollut kaikin puolin antoisaa ja toimivaa.

– Kun asioista sovittiin, se oli sitten niin eikä sitä muutettu. Se oli hirveän nopeatempoista ja suunnitelmallista. Tiedettiin kahden vuoden päähän, mitä tapahtuu.

– Ollihan oli sellainen murehtijaluonne. Jos ei ollut mitään murhetta, hän sen kyllä kehitti. Joten hän kantoi aika paljon eri ihmisten ja asioiden murheita.

Holm itse tykkäsi, kun asiat olivat valmiiksi suunniteltu ja hän tiesi, mitä tulee tapahtumaan. Se helpotti managerin, jota titteliä Holm itse ei tykkää käyttää, työtä. Yön ja yhtyeen keulakuvan sekä asioista päättävän Ollin kanssa hän ei koskaan joutunut pelkäämään, että hommat menisivät pieleen.

– Tiedettiin kaikki, mitä tapahtuu ja toiseen pystyi luottamaan. Jos toinen sanoi, että jotain tehdään, sitä yleensä tehtiin. Jos ei tiedetty, kysyttiin. Se oli myös läpinäkyvää. Kerrottiin toiselle asioita, ehkä enemmänkin kuin olisi projektin kannalta ollut tarpeen.

Yhteistyö Olli Lindholmin ja samalla Yö-yhtyeen kanssa tuli päätökseen enemmin kuin oli tarkoitus. Lindholm siirtyi taivaallisille areenoille 12. helmikuuta 2019.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Joni Hildén, Marek Sabogal

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi