Vilhusen Hölmö nuori sydän tuo tunteet pintaan

Selma Vilhusen ohjaama Hölmö nuori sydän on kertomus kahdesta teini-ikäisestä, joiden elämä mullistuu tytön tullessa raskaaksi. Molemmat ovat rikkinäisestä isättömästä perheestä ja äidiltä saatu tuki on ollut jokseenkin puutteellista.

Lähtökohdat elokuvaan ovat hedelmälliset, kun kuvataan kahden nuoren rakkaustarinaa. Alku jo antaa viitteitä siitä, että jotain pahaa saattaa olla tapahtumassa. Elokuvan tarina kulkee koko ajan siihen suuntaan, että jonkinlainen sykähdyttävä tapaus on tulossa.

Nuorta Lenniä (Jere Ristseppä), joka on silmittömästi rakastunut kauniiseen tyttöön, kiusataan koulussa. Lenni on oppinut antamaan silti aina takaisin pikkuisen, mutta silti antaa helposti periksi ja luovuttaa paikkansa. Unelma tytöstä säilyy silti hengissä.

Ihastuksen kohde Kiira (Rosa Honkonen), jolla oli ennen tarinan alkamista ollut jo jotain pitää säpinää Lennin kanssa, huomaa tulleensa raskaaksi. Lenniä tähän asti vältellyt raskaana oleva Kiira päättää antaa Lennille mahdollisuuden ja siitä tarina lähtee menemään omanlaiseen suuntaansa.

Samaan aikaan Lenni pyörii porukoissa, joiden agendalla on maahanmuuttovastaisuus. Lenni on jo kotoa käsin saanut viitteitä sen kaltaiseen ajatusmaailmaan ja naapurin miehen Jannen (Ville Haapasalo) kanssa tutustuminen vie nuorta miestä enemmän siihen suuntaan.

Lennin asuessa alueella, jossa maahanmuuttajataustaisia asuu paljon, tuo se omat ongelmansa ja oman mausteensa tarinaan. Se antaa myös oman säväyksensä elokuvan loppukliimaksiin, joka ei ollut aivan yhtä synkkä kuin alussa olisi voinut kuvitella.

Elokuva oli kuvaus arkisesta elämästä Helsingissä, jossa tämänkaltaiset tarinat ovat arkipäivää. Nuorten miesten päät on sekoitettu ajatuksilla, jotka saavat vihaamaan erilaisia ja erilaisista kulttuureista tulevia ihmisiä, vaikka he olisivat asuneet siinä samassa paikassa koko ikänsä.

Tarina on omalla tavallaan herkkä ja saa paikoin myös silmän kostumaan katsojallaan. Joillain saattaa tulla myös kyyneleitä. Onko ne sitten surun tai ilon kyyneleitä, niin molemmille vaihtoehdoille on paikkansa.

Elokuvan lopetus oli kaunis, vaikka jätti vielä asioita arvailuiden varaan ja mahdollisuuden myös tarinan jatkolle. Avoimeksi jäi, miten Lennin ja Kiiran elämä tästä jatkui. Lopetus oli omalla tavallaan myös kaunis.

Selma Vilhusen ohjaama ja Kirsikka Saaren käsikirjoittaman elokuvan muissa rooleissa nähdään muun muassa Katja Küttner ja Pihla Viitala. Hölmö nuori sydän tulee ensi-iltaan perjantaina 12. lokakuuta.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi