Viisi vuotias Tanhupallo askartelukirjastaan – “Tää oli kyl Tanhupallon ihan eka kirja” (Katso video)

Putouksessa kansan huiman suosion saanut, viisi vuotias Tanhupallo (Kiti Kokkonen) on julkaissut askartelukirjan nimeltään Tanhupallon askartelukirja, josta muun muassa löytyy ohjeet pelonestokiikareihin. Niitähän jokainen joskus tarvitsee. Tanhupallon omien sanojen mukaan niitä voi käyttää ulkomailla ja jopa Turussa. Pienen tytön mukaan niiden kanssa uskaltaa mennä öisinkin vessaan. Kirjasta löytyy lisäksi 23 muuta vinkkiä askarteluun.

Putouksessa jo me katsojat saimme nähdä pienen tytön olevan kova askartelemaan. Hienoja askarteluita syntyi tuon tuosta. Idea kirjasta tuli pian jo Putouksen loputtua, ja Tanhupallohan lähti into pinkeänä mukaan heti.

– No mulle soitettiin sieltä täältä näin Docendosta, mulle soitettii sieltä ja sanottii, et miten ois Tanhupallo, ku sä oot niin hyvä askartelee, ni tehtäs tämmönen. Ja mä heti innostuin ja sanoin joo, tyttö kertoi hihkuen.

– Tää on ollu vähän tämmönen rakkausprojekti, hän kuvaili kirjantekoa.

Kirja syntyi todella nopealla tahdilla ja tekemiseen kuluikin vain viisi viikkoa, vaikka pienen viisi vuotiaan mielestä se onkin pitkä aika. Onneksi kuitenkaan kaikkia askarteluita ei tarvinnut tehdä, koska niitä löytyi jo valmiiksi tehtynä.

– Meni, siin meni tosi kauan. Siin meni varmaan viis viikkoo. Mut mä olin jo tehny jotain niin, ku askarteluja aikasemmin, et mun ei tarvinu kaikkii näit 24 tehä, et mul oli jo valmiina, Tanhupallo huokasi.

Kirjan tekeminen on ollut mielekästä, vaikka kaikki askartelut eivät olleet hänen mielestään helppoja tehdä. Etenkin kirjan Saattaa mennä hermo (vaikeusaste kolme karvapalloa) -osasta. Niihin Tanhupallo sai onneksi apua, eikä tarvinnut selvitä yksin.

– On ollu tosi kivaa. Välil mul on menny niis vaikkeimmis hermo, ni ukki on vähä auttanu, pieni tyttönen paljasti.

Tanhupallolla on antaa askartelukirjan lukijoille muutamia pieniä vinkkejä.

– Ja pitää olla tylpät sakset. Eikä saa semmosten neulojen kans lapset yksin rupee sekoilee. Pitää olla varovainen, tyttö huomauttaa.

Projektissa on ollut mukana iso joukko tytön kavereita, ja eihän noin pieni vielä selviytyisikään kaikesta yksin. Kiharoiden teossakin on ollut apukäsiä.

– Mul on ollu yks semmonen Tuija ja mul on ollu yks Kirsi ja sitte yks Kirsi otti kuvat ja sit Tuija teki tän kaikki, laitto nää kaikki tämmösen näköseks. Sitte toi, sit mul on ollu yks Ari, joka teki mulle kiharoita ja sit mun pupupuvun on tehny yks toi Anna ja Maikki. Ja täs on ollu sillee aika paljon sellasii kavereita, hän selosti.

Voitto sai viisi vuotiaan tytön hämmentymään

Tanhupallo oli täysin yllättynyt voitostaan, ja kertoo hänen mielestään kaikkien olevan voittajia. Voitto ei ole tuonut pienelle tytölle kavereita enempää, mutta tuttuja sitäkin enemmän. Kotiovella virpojiakin kävi aikaisempien vuosien, kolmen virpojan sijaan 50. Kadulla lapset eivät niinkään tule juttelemaan, mutta aikuiset haluavat tehdä tuttavuutta.

– Ei oo tullu uusia, on tullu uusia tuttavuuksia, mutta muuten ni kaverit on ollu niin, ku samat, Tanhupallo sanoi leikkiessään karvamadon kanssa samalla.

– Ei ne vaa saattaa vaa hymyillä tai tällee moikata, mut aikuiset haluu ottaa sit valokuvii ja semmosii, hän kuvailee saamaansa suosiota.

Suosio voi pienelle tytölle olla joskus rankkaa, koska ei ole siihen tottunut. Tanhupallo kertookin, että äiti epäilee pienen iän olevan syy, miksi suosio hämmentää.

– Ja välil se on iha hauskaa, mutta välil jos ei jaksa, ni se voi olla vähä stressaa, tyttö hymähtää.

Kuinka on mahtanut Roope Salminen pärjätä?

Putouksessa pieni viisi vuotias tyttö tykästyi kovasti Roope Salmiseen ja pohti ohjelman päätösjaksossa, tuleeko juontaja pärjäämään ilman häntä. Ikävää on ollut ilmassa, mutta neidin omien sanojen mukaan he ovat pitäneet yhteyttä ohjelman jälkeenkin.

– On mul vähä ollu, mut me on lähetetty Roopen kaa pari viestiä ja sitte on nähty kerran. Ni se vähä helpotti. Ja kyl me nähdään viel, tyttö kertoi.

– Nii mä luulen ehkä vähä huonosti, on pärjänny. Veikkaan. Mutta kyl se siihen tottuu. Ja sil on muitki kavereit, ku minä, Tanhupallo lisäsi silmin nähden hieman huolissaan.

Voidaanko odottaa vielä uusia kuvioita

Keikkailu on hänen mielestään kivaa, mutta hieman raskasta. Tanhupallolta kysyttäessä hän vastaa aikovansa tehdä ehkä kymmenen keikkaa tänä vuonna. Askartelukirjan teosta selkeästi tyttö on tykännyt, koska haaveissa siintää jo monta uutta kirjaa, mutta varmin niistä on ennen joulua ilmestyvä jouluaiheinen askartelukirja, josta tulee hieman isompi.

– Jouluks tulee jouluaskartelukirja, siit tulee vähän isompi. Siihen voi tulla kaikkii tonttujuttuja ja kaikkii punasii juttuja. Mul on hirveesti jo ideoita, hän sanoi tohkeissaan.

Tanhupallon askartelukirja on jo tänään saatavilla kirjakaupoista. Hae sinäkin omasi ennen kuin hyllyt ammottavat tyhjyyttään!

Teksti ja kuvat: Linda Hildén

Video: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi