Uutisvuodon viimeinen lähetys “Onneksi tämä on nyt hoidettu”

Lauantaina Ylen TV1- kanavalla eletään historiallisia hetkiä, kun kello 21:15 pärähtää käyntiin tuttu tunnari, joka on soinut 20 vuoden ajan, keräten neljäs Venlaa ja yhden Telviksen. Helmikuun 21. päivä vuonna 1998 saaneen Uutisvuodon tie tulee päätökseen.

– Haikeat on tunnelmat totta kai. On hienoa, kun Peter Nyman ja Jari Tervo ovat kilpailemassa. On sellaista historian siipien havinaa, tunnelmoi vuodesta 2010 lähtien Uutisvuodon ylituomarina toiminut Baba Lybeck.

Historian siipien havinaa on todellakin luvassa Uutisvuodon viimeisessä lähetyksessä, johon vieraaksi on saapunut ohjelman ensimmäinen, 12 vuotta mukana ollut ylituomari Peter Nyman sekä pitkäaikaisin kippari Jari Tervo.

– Onneksi tämä on hoidettu nyt. Se oli pitkä retki, mutta hyvä että lähdin tekemään, ja vastasin yli 20 vuotta sitten Saku Tuomiselle ja Juha Tynkkyselle, tuottajille että hyvä on yön yli nukuttuani, Tervo totesi.

Tervosta tuli ohjelman myötä yksi Suomen tunnetuimmista kirjailijoista. Ohjelmaan lähtemisen syynä ei kuitenkaan ollut se, vaan hänellä oli paljon käytännöllisempi syy siihen, miksi ylipäätänsä päätti ohjelmaan lähteä mukaan.

– Mä tiesin, että aioin lopun elämäni kirjoittaa kirjoja ja niihin liittyy haastatteluja, joskus jopa TV-haastatteluja, niin olin aina vähän hermostunut niissä pienissä pätkissä. Kolmen minuutin TV-haastattelua hermoilin viikon ja juhlin kaksi päivää sen jälkeen, että en pyörtynyt kameroiden eteen. Jos menisi tällaiseen ohjelmaan, niin se voisi kuluttaa sen jännityksen pois ja kyllä se sen tekikin, Tervo paljasti.

Kippareista Tervo oli mukana alusta asti aina viime vuoteen asti, jolloin hän poistui ohjelmasta. Tervon mukaan tuleminen oli selkeä jo demon tekemisvaiheessa, mutta toisen vakionaaman, Tommy Tabermannin löytäminen ei ollut niin helppoa.

­- Sen toisen kapteenin löytäminen oli vähän vaikeampaa. Me ei ihan oikeaa tyyppiä siihen haluttu saada ja sitten ei ollut enää aikaa eikä rahaa, ja ohjelma oli alkamassa viikkoa myöhemmin. Vieläkin silloin mietittiin, että kuka me siihen otetaan. Nyt pitää joku löytää siihen ja voidaan vaihtaa sitten.

– Joku sitten sanoi, että mä näin kirjallisuusohjelmassa Tommy Tabermannin ja se oli todella hyvä siinä. Kommentoi muutakin aihetta kuin kirjallisuutta. Todella napakasti ja hyvällä huumorilla. Soittakaa sille. Soitettiin Tommylle ja loppu onkin sitten historiaa, Nyman kertoi alkuvaiheista.

Tommy Tabermannin löytäminen ohjelmaan oli lottovoitto, sillä kolmikko Nyman, Tervo ja Tabermann muodostivat Uutisvuodon selkärangan seuraavat kahdeksan vuotta, kunnes Tabermann joutui jättämään ohjelman kansanedustajaehdokkuutensa vuoksi. Tämän jälkeen Tervon rinnalla ensin vaihtuivat kipparit, kunnes Stan Saanila sai vakituisen paikan kipparina. Viimeisen kauden aikana Uutisvuodon vakiokasvoista yksikään ei ollut alkuperäisiä.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi