UIT:n teatterinjohtaja huolissaan kulttuurialan tilasta “Pyydän nöyrimmästi apua kulttuuriministeriltä”

Legendaarinen UIT eli Uusi Iloinen Teatteri saa esitykset jälleen tänä kesänä pyörimään, mikäli koronatilanne sen lopulta sallii. Teatterin tilanne viime vuoden esitysten peruuntumisten jälkeen on ollut hyvin tukala ja taloudellisesti takkiin on tullut.

Näytäntökauden alkaminen auttaa teatteria hieman jaloilleen pääsyssä, mutta silti tilanne säilyy edelleen hyvin tukalana.

– Paljon on kaikesta kiinni. Kyllä tässä ehdottomasti tarvitaan yhteiskunnan apua myös. Me varsinkin, kun emme ole vuositeatteri eikä olla mitään yhteiskunnallista apua saatu, UIT:n teatterinjohtaja Timo Kärkkäinen toteaa.

Teatterit ja kulttuuriala on kärsinyt tilanteesta hyvin paljon, ja moni alan ihminen on valittanut tilanteesta. Kärkkäinen ei haluaisi liittyä tuohon valittajien joukkoon, mutta hätä alalla on todellinen.

– Pyydän nöyrimmästi apua kulttuuriministeriltä ja valtiovallalta esittävien taiteiden ja kulttuurin puoleen. Hätä on kova, Kärkkäinen anoo.

Teatterinjohtaja on iloinen siitä, kuinka heidän yleisönsä ja sidosryhmänsä ovat ottaneet tilanteen, ja osoittaneet tukea tässä vaikeassa tilanteessa. Kannustavia viestejä on tullut katsojilta paljon.

– Hirmu paljon on tullut yhteydenottoja. Kyllä siellä on selkeästi kiimaa tulla katsomaan. Päivittäin tulee viestejä, että toivottavasti päästään, kun liput ovat jo ostettuna. Monessa on vielä se, että jos ei tänä kesänä, niin sitten ensi kesänä, Kärkkäinen iloitsee.

Teatteriin paluuta ovat odottaneet myös näyttelijät, joka on näkynyt pitkin kevättä harjoituksien yhteydessä.

– Kun näyttelijöiden harjoittelua on seurannut tuolla, ovat he suorastaan olleet kuin pyhässä tilassa. Osataan arvostaa kyllä taas sitä, että on töitä, Kärkkäinen paaluttaa.

Peacockissa esitetään kevätrevyytä tänä kesänä heti, kun rajoitukset sen sallivat. Täysille saleille ei tänä vuonna päästä esittämään, mutta turvajärjestelyistä on huolehdittu sen verran hyvin, että teattereihin voisi jo nyt turvallisesti tulla.

– Teatteriin on varmasti turvallisempaa tulla kuin mennä Prismaan, Kärkkäinen päättää.

Peacockin lisäksi tänä kesänä UIT:n esityksiä voi seurata Riihivuoren kesäteatterissa Tukkijoella– näytelmän osalta, Nilsiän Louhosareenalla Kaunis Veera– esityksen osalta sekä samassa paikassa myös Kupla vai Uitti– revyy.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Joni Hildén, UIT kuvapankki

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi