Toimitus listasi vuoden parhaat kirjat – Tässä on Viihteen Olohuoneen viime hetken lahjavinkit jouluun

Vuosi 2020 on ollut monella tapaa vaikea, koronan vuoksi. Kirjoja on silti kirjoitettu, julkaistu ja luettu. Joulumarkkinoilla on erittäin hyvä valikoima laadukkaita teoksia, elämänkerroista fiktiotarinoihin.

Viihteen Olohuone on päättänyt tehdä oman listauksensa tämän vuoden osalta, mitkä kirjat kannattaa hommata omaan kirjahyllyynsä. Listauksemme on hyvin elämänkertapainotteinen ja niitä on paljon tämän vuoden aikana tullut.

TOP 10 – lista

Sija 1.

Listamme yksi helmistä on tietenkin Frederikin elämänkertakirja, joka aiheutti julkaisuhetkellään melkoisen kohun. Kohu oli jopa verrattavissa viime vuoden Vesa-Matti Loirin elämänkerrasta nousseeseen kohuun.

Harva meistä on Frederik– kirjaa jouduttiin heti painoksen tultua vielä muuttamaan, kun kirjan alkuperäisessä painoksessa oli mainintaa nykyisestä Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosesta. Hän kertoi, että tarina ei pitänyt paikkansa ja Otava, joka kirjan on kustantanut, päätti poistaa kyseisen kohdan uudemmasta painoksesta.

Sija 2.

Ehdottomasti on nostettava esiin myös WSOY:n kustantama ja Antti Heikkisen kirjoittama elämänkerta Elämä Kari Tapio. Vaikka Kari Tapiosta on kirjoitettu tässä viime vuosina paljon ja tehty myös näytelmää sekä elokuvaa, on Heikkisen kirjoittama kirja ehdottomasti maininnan arvoinen ja nostettava tälle listalle.

Sija 3.

Listalle kuuluu myös Tuomas Marjamäen kirjoittama ja Docendon kustantama kirja senaattori Mikko Alatalosta. Hän hymyilee kuin Mikko– kirja kertoo rehellisen kuvauksen Alatalon elämästä ja on myös taidokkaasti kirjoitettu Marjamäen kynästä.

Sija 4.

Neljänneksi listalle nousee Tammen julkaisema kirja Leo-Pekka Tähti, jonka ovat kirjoittaneet Harri Laiho ja Juha Luotola. Kirja on rehellinen kuvaus Tähden elämästä, jossa on tuotu esille myös elämää urheilun ulkopuoleltakin, kuten kännäilyä festivaaleilla ja naissuhteita.

Sija 5.

Viidenneksi listalle nousee John Grishamin kirja Oikeuden palvelijat (WSOY). Grishamin kirjoihin ei voi koskaan pettyä eikä petä tämäkään kirja. Taitavasti ja mielenkiintoisesti kirjoitettu kirja saa lukijansa välittömästi koukkuun.

Sija 6.

Kuudenneksi listalle nousee Liisa Talvitien kirjoittama kirja Heidi Heralasta. Teatteria koko elämä (Tammi) on rehellinen kuvaus rakastetun näyttelijän elämästä. Kirjassa kerrotaan avoimesti muun muassa Heidi Heralan suhteesta hänen näyttelijävanhempiinsa.

Sija 7.

Seitsemänneksi nostetaan taas urheilijakirja, ja tällä kertaa kyseessä on Hannes Hyvösen elämästä kertova Häkissä. Kirja on rehellinen kuvaus miehen urasta ja hän kertoo kirjassa NHl-vuosistaan kuin Liigavuosistaan. Sanansa hänellä on sanottavana muun muassa Espoon Bluesia 90-luvun lopulla hetken valmentaneesta Jukka Holtarista.

Sija 8.

Kahdeksantena listalla on Readmen kustantama ja Markku Veijalaisen kirjoittama Back to the Sixtees– kirja. Kirja on mielenkiintoinen kertomus siitä, kun vanhat rokkijermut palasivat takaisin 60-luvun musiikkiin. Kirjassa on tarinoita niin Veijalaisen omista kokemuksista kuin myös bändien. Hyvin mielenkiintoisena yksityiskohtana on Vuokatin Katinkullasta kirjoitettu osuus.

Sija 9.

Yhdeksänneksi listalle nostetaan Raija Pellin kirjoittama elämänkertakirja 80-90- lukujen povitähdestä Kikasta. Mä haluun viihdyttää kirjassa paneudutaan muun muassa Apinamies ja Sukkula venukseen kappaleilla kansaa hurmanneen taiteilijan uran vaiheisiin, aina siitä, miten syntyi ilmiö nimeltä Kikka.

Sija 10.

Tämän listan kymmenes ja samalla viimeinen kirja on rallitähti Jari-Matti Latvalan elämästä kirjoitettu Elämän erikoiskoe– kirja, jossa kerrotaan niin Latvalan rallitaipaleesta kuin siviilielämän käänteistä. Latvala kertoo oman puolensa mediassa paljon esillä olleesta erostaan Maisa Torpan kanssa. Kirjan on kustantanut Otava ja kirjoittanut urheilutoimittaja Riikka Smolander-Slotte.

Lisäksi vuoden aikana ilmestyi useita muita kirjoja, jotka eivät tälle listalle mahtuneet. Kansiin pääsivät tarina Samu Haberista, keihäsmies Tero Pitkämäestä, kuten MA Nummisesta. Myös Wallu Valpiosta ilmestyi kirja, kuten TTK-tuomarina ja tanssin taitajana tunnetusta Jorma Uotisesta.

Kirjan kansien väliin pääsi myös vielä kerran Matti Nykänen, kun Marko Lempinen ja Jussi Niemi kirjoittivat kirjan, Elämä oli laiffii. Kirja kertoo kertaalleen vielä Nykäsen vaiherikkaan elämän hypähdellen tapahtumasta toiseen, ilman selkeää punaista lankaa.

Teksti: Joni Hildén ja Juhamatti Nieminen

Kuvat: Joni Hildén ja Juhamatti Nieminen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi