Danny: “60-luvun musiikista tuli nuorison oma kulttuuri”

Keskiviikkona julkaistiin Markku Veijalaisen kirjoittama kirja Back to The Sixties. Kirjan julkistamistilaisuudessa musiikkitalolla oli paikalla iso joukko 60-luvun muusikoita, mukana myös suomalaisen musiikin Grand Old Man Danny.

– 60-luku on nuoren miehen elämään syntynyt musiikkimaailma vailla vertaa ja siihen liittyvät taiteilijat, Danny toteaa.

60-luku oli suomalaisen musiikin murrosaikaa, jolloin niin sanottu vanhan kansan musiikki, jota edustivat muun muassa Tapio Rautavaara ja Repe Helismaa, sai väistyä. Tilalle tuli nuorisomusiikki, joka tunnettiin rokkina.

– Siitä tuli nuorison oma kulttuuri, jota sai itse olla myös tekemässä. Se oli arvokas arvonlisä Suomen nuorisolle ja maailman nuorisolle, musiikkineuvos täsmentää.

Dannyn ura alkoi vuonna 1963, ensimmäinen studioalbumi Se voi olla toisinkin päin ilmestyi 1966. Pitkän taipaleen alkusoinnut soitettiin noihin aikoihin. 60-luku oli hänelle aikaa, joka antoi paljon myös myöhemmälle uralle.

– Se oli etu, että itse sain osallistua musiikin tekemiseen ja kehittämiseen sekä levyttämiseen. Mahdollisuus esiintymiseen Brasilian popin maailmanmestaruuskilpailuissa, Kiinassa ja 22 muussakin maassa, Danny muistelee.

“Ollut etu saada tehdä töitä parhaimpien kanssa”

Danny on itse tehnyt urallaan huikean määrän työtä suomalaisten artistien eteen ja D-tuotannon riveissä on ollut sellaisia menestyneitä artisteja kuin Kirka, Muska, Sammy ja Kari Tapio. Heidän lisäksi iäkkäämmästä porukasta on ollut muun muassa Tapio Rautavaaraa, Tauno Paloa, Olavi Virtaa ja Ansa Ikosta. Uran alkuvaiheilla Dannykaan ei jäänyt aivan yksin.

– Levy-yhtiö teki sen, mitä levy-yhtiö teki ja Antti Einiö, joka oli mukana ihan alussa minulla. Hänen tietonsa oli hyvin arvokasta ja hänen veljensä Paavo Einiön työskentely levy-yhtiössä sekä Harry Orvonmaan työskentely. Sitten tietysti nämä kaikki sovittajat ja tuottajat, Danny kiittelee.

Hänen ympärillään on ollut liuta kovia sovittajia ja tuottajia, kuten Jaakko Salo, Esko Linnavalli ja Veikko Samuli. Eikä huonommalle ole jäänyt tekstintekijätkään, jos nimilistaa katsoo. Sieltä löytyy sellaisia suurnimiä kuin Juha Vainio ja Pertsa Reponen.

– Minulla on ollut se etu, että olen saanut tehdä 102 hittiä Suomen listalle elämäni aikana. Se on johtunut siitä, kun olen tehnyt aina parhaimpien tuottajien, säveltäjien ja tekstintekijöiden kanssa yhteistä musiikkia ja sitä kautta olen saanut kirjoittaa suomalaisen kevyen musiikin historiaa, Danny iloitsee.

Pitkä ura ei ole vielä ohitse, sillä tällä hetkellä hän suunnitelee jo uutta pitkäsoittoalbumia yhdessä Janne Rintalan sekä Mökkitie recordsin kanssa.

– Se on ensi kevään projekti, Danny vahvistaa.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi