Syke– sarjasta tutuksi tullut Iida-Maria Heinonen tähdittään Elisa Viihde Viaplayn uutta lakisarjaa Pohjolan laki. Valmistautuessaan rooliin sekä kuvauksien aikana kävi Heinoselle selväksi ainakin yksi asia, jota hän ei halua oikeasti kokea.
– Kun kävin katsomassa niitä istuntoja, tuli mieleen, että olisi kamalaa olla täällä syytettynä. En haluaisi palata käräjäoikeuteen missään muussa roolissa kuin näyttelijänä, Heinonen lataa.
Valmistautuessaan roolihahmoonsa, kävi Heinonen keskusteluita asianajajien kanssa. Käräjäoikeudessa nähdään monenlaisia tapauksia ja inhimillisesti ajatellen, tunteet saattavat olla joskus pinnalla. Asiantuntijalla, jota näyttelijätär jututti, oli tunteiden näyttämiseen selkeä mielipide.
– Hän puhui kovasti siitä, että on todella epäammattimaista, jos lähtee tunne edellä haastamaan, Heinonen valaisee.
Suomessa oikeuskäytäntö erilainen kuin amerikkalaisissa lakisarjoissa
Lakimaailma ei ollut Heinoselle entuudestaan tuttu, muuta kuin amerikkalaisista televisiosarjoista ja elokuvista. Rooliin valmistautumista varten hän tutustui asianajajan työhön seuraten oikeudenkäyntejä.
– Kun kävin katsomassa käräjäoikeuden istuntoja, kävi aika nopeasti selväksi, miten erityyppinen se käytäntö on Suomessa kuin vaikka näissä jenkkiläisissä televisiosarjoissa ja leffoissa, Heinonen toteaa.
Pohjolan laki– sarjassa Heinonen näyttelee Eeva Bensonia, joka on asianajajatoimiston osakas ja hänen vanhempansa ovat tämän kyseisen lakifirman omistajia. Hänen roolihahmonsa on kasvanut lakimaailmaan lapsesta lähtien ja opetettu tietynlaiseen muottiin.
Sarjan tapahtumien vuoksi muotti saa säröjä ja lopulta kohtaa myös suuren murroksen. Näyttelijälle tuollaisen muutoksen näytteleminen on houkuttelevaa ja haastavaa.
– Sitä kontrastia oli kauhean kiinnostavaa näytellä, kun se tavallaan murtuu aika rajulla tavalla, Heinonen hehkuu.
“Meneehän se ehdottomasti tunteisiin”
Tutustuessaan oikeudenkäynteihin ja asianajajiin, huomasi hän sen, mistä palikoista tulee hyvät asianajajat. Kuinka he toimivat ja saavat asiat loksahtamaan siten, kuin on ollut tarkoituskin.
– Kun pystyy argumenteilla, näkökulmilla ja asiasisällöillä kumoamaan esimerkiksi toisen todistuksen. Siinä on se juttu eikä henkinen painostaminen, tai todistajan horjuttaminen ovat ne keinot, Heinonen pohtii.
Sarjan käsikirjoitusvaiheessa oli tehty jo paljon taustatyötä, jolloin näyttelijän oli helppo lähteä rakentamaan rooliaan käsikirjoituksen pohjalta, keskustellen myös ohjaajan ja vastanäyttelijöiden kanssa. Silti keskusteluista ammattilaisten kanssa, jäi Iida-Maria Heinoselle käteen asioita, joita pystyi hyödyntämään roolissaan.
– Tuli paljon pieniä juttuja, joita pystyin hyödyntämään näyttelemisessä. Missä pitää fokuksen olla tai kuinka paljon voi antaa itsestään. Kysyin asianajajalta muun muassa sitä, että eikö se mene tunteisiin, jos joku valehtelee päin naamaa. Meneehän se ehdottomasti tunteisiin, mutta sitä ei näytetä, Heinonen avaa.
“Kaikilla samat oikeudet”
Heinoselle keskusteluiden kautta avautui se, kuinka tärkeätä asianajajan on pysyä asiassa, koska liika tunteiden näyttäminen ja asiasta lipsuminen, on epäammattimaista ja siitä tuomarit saattavat huomauttaa. Joskus asianajajat joutuvat myös ottamaan tapauksia, jotka eivät ole kovin mieluisia.
– Kaikilla on samat oikeudet ja kaikkia pitää puolustaa, jotta oikeus tapahtuu, Heinonen muistuttaa.
Heinonen on uransa varrella ehtinyt näytellä erilaisia ammatteja, joista asianajajan ohella yksi suurimmista on Syke– sarjan sairaanhoitajan Sonja Salmen roolihahmo. Sonja Salmen ja Eeva Bentsonin roolihahmot ovat hyvin erilaisia, ja he ovat eri lähtökohdista lähtöisin.
– Kontrasti on mielenkiintoinen. Kunnioitan molempia ammatteja, ja minusta ei olisi tekemään kumpaakaan työtä. On ihan mahtavaa päästä leikkimään molempia ammatteja, oman ammatin varjolla, Heinonen miettii.
Tennistä ilman kokemusta
Näyttelijän ammatissa pääsee tekemään asioita, joita ei muuten tekisi tai pääsisi tekemään. Pohjolan laki– sarjassakin Heinonen pääsi kokemaan uudenlaista kokemusta.
– Pohjolan laki- sarjassa pelattiin muutamassa kohtauksessa tennistä ja en ollut ikinä ennen pelannut tennistä. Ennen sitä kohtausta saimme huippuammattilaiselta pienen valmennuksen, miten näyttäisi siltä, että ei ole ensimmäistä kertaa tennismaila kädessä.
Sarjan muissa rooleissa nähdään Lauri Tilkanen, Anu Sinisalo, Eero Saarinen sekä Pertti Sveholm. Pohjolan laki– sarjaa voi seurata Elisa Viihde Viaplaysta 17. joulukuuta lähtien.
Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Pohjolan laki- pressikuvat
Lue lisää sarjasta: Pohjolan laki sai ensi-iltansa Elisa Viihde Viaplayssa
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?