Suosalo hauskuuttaa Toivo Parikkana – Heikki Ranta sulatti katsojien sydämet

Helsingin Kaupunginteatteri – Suomen hauskin mies – Kuvassa Heikki Ranta, Martti Suosalo, Pekka Huotari – Kuva Tapio Vanhatalo

Vuosi 1918 oli suomalaisessa historiassa karua aikaa, kun punaiset ja valkoiset taistelivat keskenään. Monia ihmisiä tapettiin ja vihanpito oli todella kovaa. Mukana oli myös suomalaisia näyttelijöitä ja teatterin tekijöitä, joista oma tarinansa on Suomen hauskin mies.

Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistossa on pyörinyt syksystä lähtien Mikko Reitalan ja Heikki Kujanpään tekstiin perustuva näytelmä Suomen hauskin mies, jossa pääosassa on näyttelijä ja punapäällikkö Toivo Parikka. Parikka vangitaan ja joutuu vankileirille, jossa on myös muuta Parikan teatterin väkeä.

Vankileirin päällikkö saa kuningasajatuksen ja pyytää Parikkaa kumppaneineen tekemään näytelmän. Palkkiona näytelmästä ryhmä säästäisi henkensä. Vankileirillä on myös jääkäriluutnantti Alfred Nyborg, joka ihailee suuresti Parikkaa. Nyborg tuo oman mausteensa näytelmään, kuten kapteeni Hjalmar Kalm, jolla on omat suunnitelmansa urakehityksensä kannalta.

Suomen hauskin mies on hieman komediallinen kertomus synkistä ajoista Suomen itsenäisyyden alkutaipaleella. Samalla kun tarina on hyvin surullinen, niin samalla se on myös äärettömän hauska ja mukaansa tempaava. Heikki Kujanpään ohjauksessa näytelmästä ei ole tullut mitään suruvirttä, vaan hauska kaksi ja puolituntinen, jonka aikana yleisö saa nauraa useaan kertaan.

Helsingin Kaupunginteatteri – Suomen hauskin mies – Kuvassa Martti Suosalo ja Risto Kaskilahti – Kuva Tapio Vanhatalo

Nauruhermojen koettelemista ei vähennä missään tapauksessa se seikka, että Toivo Parikkaa näyttelee suomalaisen komiikan isä ja äiti Martti Suosalo. Kun mukana on myös Risto Kaskilahti ja Jari Pehkonen sekä mahtava Pekka Huotari, niin kattaus on ilman muuta valmis. Rauno Ahonen kapteeni Kalmina antaa oman mausteensa näytelmään eikä sovi tietenkään unohtaa hänen ihastuttavaa, mutta samalla hieman kuvottavaakin vaimoansa näyttelevää Vappu Nalbantoglua.

Edellä mainituilta tekijöiltä oli jo lupakin odottaa hauskaa tekemistä ja yleisön naurattamista alusta loppuun saakka, sillä he ovat jo kokeneita konkareita viihteen ja teatterin saralla. Uutena tuttavuutena yleisölle esiteltiin Heikki Ranta, jääkäriluutnantti Alfred Nyborgia esittävä nuori mies. Ranta sulatteli jo ihmisten sydämiä viime keväänä nuorena teatterikorkeakoululaisena Kirkan roolissa, mutta nyt viimeistään hän nosti itsensä katsojien sydämiin lopullisesti.

Helsingin Kaupunginteatteri – Suomen hauskin mies – Kuvassa Pekka Huotari, Heikki Ranta, Petrus Kähkönen, Martti Suosalo, Risto Kaskilahti, Pihla Pohjolainen – Kuva Tapio Vanhatalo

Ranta osoitti Nyborgin roolissaan sen, että hän on todellakin taitava näyttelijä, joka osaa myös muuntautua rooliin kuin rooliin. Kirka oli aivan eri planeetalta oleva hahmo kuin jääkäriluutnantti ja Ranta suoriutui tästäkin roolista aivan mainiosti. Jos jo viime keväänä hänestä oli jo lähellä tulla suosikkinäyttelijäni, niin nyt viimeistään hän teki läpimurtonsa suosikkinäyttelijäkseni, jolle voin povata erittäin hienoa uraa näyttelijänä.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Tapio Vanhatalo, Suomen hauskin mies, Helsingin Kaupunginteatteri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi