Summanen Yösyöttö- elokuvan kuvauksista: Nuorin vastanäyttelijä kahden viikon ikäinen

Perjantaina ensi-iltansa saa suomalainen elokuva nimeltä Yösyöttö. Marja Pyykön ohjaaman ja Eve Hietaniemen romaaniin pohjautuvan elokuvan pääosassa nähdään pitkästä aikaa valkokankaalle palaava Petteri Summanen.

– Se oli erilainen elokuvaprojekti, koska vastanäyttelijöinä oli alle vuoden ikäisiä vauvoja. Nuorin taisi olla kahden viikon ikäinen. Se asettaa tietynlaisia haasteita. Sehän on suuri voimavara, kun vastanäyttelijät tarjoavat erilaisia impulsseja, mutta suunnitelmallisuuden ja kontrolloinnin osalta se aiheuttaa pientä kipinöintiä, joka saattaa tuottaa uusia suuntia, Summanen summasi.

Summasen edellinen elokuva, jossa hän oli näyttelijänä mukana, on vuodelta 2014 oleva Aikuisten poika. Siinäkin elokuvassa vastanäyttelijänä oli lapsinäyttelijä, mutta tässä elokuvassa vastaparit olivat huomattavasti nuorempia kuin missään aikaisemmassa Petteri Summasen roolityössä.

– Eihän näiden vauvojen kanssa ole suunniteltu tai käsikirjoitettu mitään sellaisia kohtauksia, joista pitäisi odottaa ihmeitä. Ne nyt ovat sellaisia kuin ovat. Joskus, kun nämä lapsetkin ovat persoonia jo vauvoina, niin tarjoavat aika jänniä juttuja joihin tarttua, Summanen paalutti.

Vauvat eivät ole Summasen ainoita vastanäyttelijöitä elokuvassa, jossa mies on joka ainoassa kuvassa. Mukana elokuvassa on myös Summasen roolihahmon Antti Pasasen vaimoa esittävä Ria Kataja sekä naapureina olevat Marjaana Maijala ja Niko Saarela, kuten myös Pasasen kanssa samankaltaisessa tilanteessa oleva Marja Salo.

Elokuvassa klassisen komedian aineksia

Yösyöttö- elokuva on eräällä tavalla hieman rankahko, kun ottaa huomioon elokuvan lähtökohdat, jossa vastasynnyttänyt vaimo päättää jättää miehensä oman onnensa nojaan vauvan kanssa. Tarinan raakuuden näkee myös elokuvan päähenkilö, mutta siitä löytyy myös muita elementtejä.

– Kun sain tuon käsikirjoituksen, niin siitä heti tietysti pomppasi kiinnostava ristiriita, toisaalta hyvin traaginen lähtötilanne, tragedia, mutta siitä selviytymisen kautta ja tämän Antti Pasasen omien hölmöilyiden kautta siihen tulee sellaisia komediallisia elementtejä, jotka ovat hyvin klassisen komedian aineksia, Goldonin ja Moliéren tarinoista tuttuja, Summanen mietti.

Summasen mainitsemissa Carlo Goldonin ja Moliéren tarinoissa päähenkilö on yleensä se, joka sotkee itse omia asioitaan arvostelukyvyttömyytensä tai hätäpäissäään. Se saa taas tilanteet johtamaan sellaisiksi, mitä myös Yösyöttö- elokuvassa nähdään.

– Tokihan tässä jatkuvasti varjostaa tätä tarinaa se suuri selviäminen. Toivon, että katsojat asettuu sen Pasasen puolelle selviytymään sen pojan kanssa siitä rankasta tilanteesta, joka saattaisi lannistaa kenet tahansa oikean ihmisen, Summanen valaisi ja esitti yleisölle toiveen.

Yösyöttö- elokuva nähdään elokuvateatteri kautta maan perjantaina 6. lokakuuta lähtien.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi