Lumière-kooste tarjoilee pohjan monille ikonisille kohtauksille.

Louis ja Auguste Lumièren vajaan minuutin mittaisista lyhytelokuvista koostettu 90 minuutin pituinen katselmus on upea matka veljeskaksikon maailmaan. Filmin takana on Cannesin elokuvajuhlia vetänyt Thierry Frémaux.

Lumièren veljekset Louis (1864-1948) ja Auguste (1862-1954) esittelivät maailmalle vuonna 1895 uuden viihde-elämyksen, elokuvan. Väkijoukko marssi töistä vapaille Lumièren tehtaasta 50 sekunnin mittaisessa filmissä, joka huipentuu kameran ohi kulkevaan hevoseen. Filmi sai nimekseen ”Työläiset lähtevät Lumièren tehtaasta”. Tämän kaltaisia lyhyitä filmejä veljekset tehtailivat yli 1400 kappaletta ja niistä on nyt koottu yhteen 114 valioyksilöä. Kuuluisimpia on varmasti ”Juna saapuu asemalle” myöskin vuodelta 1895.

Hankkeen takana ovat veljesten perintöä vaaliva ranskalainen Lumière-instituutti sekä sen johtaja Thierry Frémaux (s. 1960), joka toimii myös Lumièressa kertojana. Hän selostaa ytimekkäästi mistä on kussakin filmissä kyse ja kuinka identtisiä kohtauksia löytyy elokuvista kuten Akira Kurosawan Seitsemän samuraita (1954) ja James Cameronin Titanic (1997).

Veljesten ohella kameran varressa ovat seisoneet heidän uskottunsa Alexandre Promio, Gabriel Veyre, Francesco Felicetti, Constant Girel, Félix Mesguich ja Charles Moisson. Valkokankaalla nähdään jännitystä, komediaa ja veljesten kehittelemiä trikkejä panoroinnista uusintaversioon.

Lumièren 1422 elokuvan kokoelmasta vain viisi on teillä tietämättömillä. Kaikki kuvattiin kinematografilla, josta veljekset kehittelivät parannellun version ja patentoivat sen. Nyt yhteen koottu pläjäys on upeasti restauroitu ja jokaisen elokuvafanin must see-kokemus. Lumièren veljekset ansaitsevat työstään täyden pistepotin lisäksi hatun-noston ja Frémaux koosteellaan viisi pistettä viidestä. Lumière on elokuvateattereissa 6.10.2017

Teksti: Janne Kaarenoja

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi